Când societatea sau familia spun: „căsătorește-te”, ce ne rămâne de făcut?
Cu cât te apropii mai mult de vârsta de 30 de ani, cu atât auzi mai des întrebarea „și, când te căsătorești?”. Dacă nu ești într-o relație, e chiar comic să auzi asta, după părerea mea. Nu văd cum ar putea răspunde cineva la o astfel de întrebare, nefiind într-o relație sau, în orice caz, nu într-una serioasă și stabilă.
Mai amuzant este că dacă ești totuși într-o relație de ceva timp cu o persoană, tot nu scapi! Nu doar că ești întrebat când faci nunta, dar tot mai des te întreabă când ai de gând să faci copii.
„Hai, că timpul trece”, „Nu întinerești, să știi”, „Îmbătrânesc, cât crezi că o să mai trăiesc? Vreau să te văd la casa ta!”.
Și zău, văd că sunt doar intenții pozitive din partea celor din viața noastră care pun astfel de presiuni. Își doresc să știe că avem parte de o viață fericită, de o familie, de împlinire.
- Pe de-o parte, vine și pe un fond de egoism, în sensul în care pe ei i-ar face fericiți să ne știe la casa noastră. Poate nu am fi cu partenerul ideal dar măcar ar ști că suntem cu cineva și nu suntem ciudații societății, care sunt singuri la vârsta asta.
- Pe de altă parte, proiectează pe noi, toate dorințele și aspirațiile lor cu privire la ce ar însemna să fim NOI fericiți.
TU alegi ce vrei să faci!
Sunt multe persoane care își doresc pe cineva în viața lor, visează la o familie și țin asta ca unul dintre principalele lor scopuri în viață.
Totodată, sunt multe persoane care nu văd o prioritate din asta. Nici nu o refuză, dar nu își fac un scop din asta în viața lor.
- Mai degrabă, sunt focusați pe a se cunoaște, pe a deveni cea mai bună variantă a lor, astfel încât în momentul în care vor întâlni acea persoană, să se bucure cu adevărat de timpul lor împreună.
Pentru aceștia, definiția și prioritatea căsătoriei sunt complet diferite și nu se pupă deloc cu ceea ce cere societatea să facem – să ne conformăm unor tipare clare, fixe, la fel pentru toată lumea.
Este în regulă să vrei să te căsătorești și să faci copii. Este în regulă să nu vrei să o faci încă, să mai aștepți. Este în regulă să nu vrei deloc familie și să vrei să trăiești o altfel de viață. Este în regulă să trăiești cu persoana iubită, fără să vă căsătoriți sau să faceți copii, toată viața voastră.
Toate variantele sunt în regulă și, deși societatea ne indică altceva, avem tot dreptul să trăim momentul prezent exact așa cum este și să alegem lucrurile care sunt cu adevărat mai potrivite pentru noi.
Atâta timp cât alegem pentru sufletul nostru, suntem împăcați și împliniți cu alegerea noastră, restul nu mai contează.
Acum, ca să nu te las în aer, am să îți spun 5 lucruri pe care le poți face când se pune prea multă presiune pe tine să te căsătorești sau să faci copii:
1. Oferă-ți puțin spațiu să îți dai seama exact ce îți dorești
Uneori avem nevoie să ne dăm seama ce vrem noi de fapt. Te deranjează presiunea pentru că nu vrei sau pentru că deja pui tu prea multă presiune pe tine că „ar trebui să fiu deja cu cineva până acum”? Dacă este prima, de aici procesul e simplu. Te detașezi de opiniile celorlalți despre alegerea ta și îți trăiești viața așa cum simți.
Dacă este cea de-a doua, apăi fii blând/ă cu tine! Doar pentru că nu ai pe cineva sau nu faceți nunta încă nu înseamnă nici că ești stricat, nici că este ceva în neregulă cu tine. Ești exact în momentul în care este nevoie să fii în viața ta și toate se vor așeza perfect pentru tine, în momentul în care te liniștești.
2. Realizează că presiunea lor este despre ei, nu despre tine
Cei din familie, în special, pun presiuni pentru că se simt ei prost dacă tu nu îți împlinești viața prin minunea căsniciei. Nu este despre tine, ci este cumva despre ei. Mai ales, când vorbim despre părinți, aceștia pot simți poate o vină, o rușine sau o teamă că au făcut cândva ceva greșit și din acest motiv nu reușești să îți construiești o viață a ta, cu familie, copii, cățel și purcel.
Este firesc dacă simt asta, sunt oameni ca noi toți. Asigură-i că este doar un moment din viața ta, că nu vei rămâne mereu singur/ă și că vrei să fie cel mai bun moment pentru tine, când faci acest pas. Apreciază-le grija și oferă-le iubirea de care au nevoie pentru a-și potoli din fricile lor.
3. Societatea cere uniformizare, pentru că e mai ușor de gestionat
Este firesc ca societatea să vrea să fim toți la fel. Este mai simplu de gestionat totul când toți merg în aceeași direcție, în același ritm, în același mod. Poate nu e cel mai strălucit exemplu dar dacă ar fi să ne privim ca pe o echipă foarte mare, mărșăluind în formație (da, da, ca la armată), logic vorbind ar trebui să mergem exact în același ritm, cu aceeași viteză și în aceeași direcție ca să nu ne dăm cap în cap.
Nevoie de uniformizare este una stric naturală a umanității, în care vrem ca totul să fie cât mai clar, controlat și simplu. Ne sperie schimbarea și lucrurile diferite, cu care nu știm ce să facem. Cu cât învățăm mai repede să îmbrățișăm schimbarea și diferențele dintre noi, cu atât o să ne vină mai ușor să fim flexibili în fața alegerilor diferite pe care le fac oameni de lângă noi.
4. Comunică despre ce simți cu blândețe și înțelegere față de ceilalți
Înțelege că presiunea este a lor, frica este a lor și că au nevoie să știe că ești bine. Poate nu o vor înțelege neapărat însă cu cât te vor simți mai liniștit, cu atât le va fi mai ușor să accepte momentul în care te afli sau chiar decizia ta de a face lucrurile altfel.
Discută deschis despre ce simți, ce gândești, care îți sunt nevoile și cum vezi toată ideea de căsătorie, familie, copii. Fii deschis în privința credințelor tale și vorbește despre asta, cu blândețe și respect.
Fiecare avem dreptul la opinia personală, la o viziune subiectivă pentru viața noastră. Ei au dreptul să creadă în continuare că am fi fericiți căsătorindu-ne, în egală măsură cu noi, care poate credem că nu este momentul sau că nu este pentru noi. Respectați-vă opiniile, chiar și atunci când sunt diferite.
5. Trăiește exact așa cum simți că este mai potrivit pentru tine!
În final, orice ai alege să trăiești, fă-o cu toată inima. Alege acele lucruri care cu adevărat ți-ar aduce împlinire, care te bucură și te fac să trăiești cu pace și iubire în suflet. Și păstrează-ți mintea deschisă.
Poate acum vrei căsătorie și poate vei descoperi pe parcurs că nu este ce ți-ar fi potrivit cu adevărat. Sau poate, din contră, nu vrei să auzi de căsătorie și copii, dar vei găsi persoana alături de care îți vei dori cu toată ființa ta să faci asta.
Nu știm niciodată încotro ne duce viața, până când nu ajungem acolo. Și pe tot drumul, e mai important să ne bucurăm de călătorie, decât să suferim când nu ajungem la o destinație impusă de noi sau de ceilalți.
Dacă vrei să citești mai multe despre relații și te întrebi cum poți aduce mai multă armonie, te invit să citești și CE SĂ ȘTIM DESPRE IUBIRE, DE ZIUA ÎNDRĂGOSTIȚILOR?