fbpx

Fidelitatea în cuplu

Fidelitatea în cuplu este una dintre primele care dispare când apar problemele.

Recent am fost pusă în situația de a observa două cupluri care și-au sărbătorit 20 și respectiv 27 de ani de căsnicie.

Întrebarea a fost aceeași în ambele cazuri: Cum ați făcut să ajungeți la o astfel de realizare? – pentru generațiile mai tinere, acest lucru pare o realizare ușor imposibil de atins.

Există foarte multe neclarități și dileme în jurul relației de cuplu. Majoritatea se întreabă care este „rețeta” perfectă pentru o relație armonioasă, echilibrată și plină de fericire și iubire.

Și care să dureze. Din păcate, sau din fericire aș spune eu, nu există o rețetă pentru asta și lucrurile nu sunt așa cum ne sunt prezentate în filmele sau cărțile de dragoste.

Iubirea este cât se poate de vie, precum o floare, pe care dacă uiți să o uzi, se usucă și își pierde viața în timp.

Exact la fel este și o relație!

Haideți să facem un exercițiu de imaginație și să privim relația ca fiind o ființă vie, care se află în grija ambilor parteneri. Dacă fiecare dintre cei doi se implică activ și o hrănesc, îi oferă atenție, timp, grijă, iubire, afecțiune, răbdare, înțelegere și orice mai are nevoie, atunci și-au găsit rețeta de succes pentru a o ține în viață!

Dacă, la pol opus, unul sau ambii uită să ofere relației grija și hrana de care are nevoie, aceasta pierde din energie și ușor, ușor, se stinge din „viață”.

  • Cum ar fi, deci, să ne vedem relațiile (nu doar de cuplu) ca pe niște ființe vii, care au exact aceleași nevoi ca și noi? Oare cum ne-am raporta la ele?
  • Ce am alege să facem diferit ca să le oferim protecția și susținerea pe care ne-am dori și noi, la rândul nostru, să le primim?
  • Oare cum ar evolua relațiile cu oamenii din viața noastră, dacă le-am da grija și iubirea pe care le așteptăm noi de la alții?
  • S-ar îmbunătăți oare calitatea acestora și modul în care ne simțim noi în ele?

Eu consider că da și chiar semnificativ, aș adăuga!

Știți care a fost răspunsul celor două cupluri de care vă spuneam?

Chiar dacă poate cu alte cuvinte, a fost același din partea ambelor cupluri:

„Am ales de la început că ne dedicăm unul altuia și ca, atunci când întâmpinăm probleme, să stăm împreună cu ele. Am ales să discutăm în loc să ne abținem. Am ales să ne ascultăm în loc să ne reproșăm. Am ales să încercăm măcar să ne înțelegem reciproc, în loc să ne judecăm. Am ales să rămânem, în special când a devenit greu și inconfortabil. Și cel mai mult, cred că am ales să rămânem și să creștem împreună. Asta a fost rețeta care a funcționat pentru noi. Nu e ușoară. De multe ori a fost cel puțin incomod, ca să nu mă aventurez să spun incredibil de greu. Dar mereu am ales să găsim împreună rezolvarea și soluțiile. Mereu am ales să găsim modul cel mai potrivit pentru amândoi de a readuce echilibrul, atunci când acesta se pierdea.”

Un aspect important într-o relație

Mi-ar plăcea să ne îndreptăm atenția către ceva foarte important din acest răspuns – alegerea.

Mai devreme spuneam că putem alege să facem unele lucruri diferit. Același lucru consider că este valabil și în privința fidelității.

Fidelitatea în cuplu, în sine, nu cred că ține de genetică, educație sau bun simț, cât ține de o alegere asumată pe care fiecare dintre noi o facem, sau nu, după caz.

Fidelitatea în cuplu este o alegere conștientă în care decidem să ne dedicăm timpul, atenția, grija, iubirea și tot ceea ce este necesar îngrijirii relației actuale, cu persoana pe care o avem în viață în acest moment.

Personal, văd fidelitatea mai mult ca pe o asumare a faptului că dăm oportunitatea relației în care ne aflăm să crească odată cu noi și cu partenerul/a de viață.

Cred că oricând putem fi atrași de alte persoane și diferența dintre cei care decid să dea curs unei atracții și cei care nu o fac stă într-o alegere completă de a fi sau nu pe deplin dedicați persoanei care se află deja în viața lor.

Care au fost concluziile mele?

Totul ține de alegerile pe care le facem, nu la începutul relației, ci la cele de pe parcurs. Inițial este ușor să facem alegeri. Începutul e frumos, dulce, cald, plăcut. Nu, cred că alegerea constantă, de a crește împreună și de a găsi soluții împreună, este secretul relațiilor stabile, lungi și armonioase.

Alegerile constante sunt cele care decid soarta unei relații, precum este decizia noastră de a ne asuma ce facem atunci când dăm, sau nu, curs unei atracții exterioare. Până la urmă, orice relație are aceleași cerințe.

Putem alege să schimbăm constant persoana cu care suntem, sperând să evităm asta, sau putem să facem o alegere consțientă de a crește alături de o persoană care, evident, are aceeași deschidere și dorință de creștere reciprocă.

Deci, totul ține de alegerile pe care le facem, poate chiar zi de zi.

Vrei să fii la curent cu articolele noi?

Vei primi până la maxim 2 articole pe lună! Citește privacy policy pentru detalii despre confidențialitatea datelor tale.

Coș0
Nu sunt produse în Coș
Continuă să cumperi
0