fbpx

Harta nu este teritoriul

M-a sunat de dimineață, devreme de tot, să-mi spună primul „La mulți ani!” și și-a încheiat urările cu „Ne vedem diseară să sărbătorim.” Abia așteptam. S-a făcut seară și m-a luat de la serviciu să mergem la restaurant. Acolo, toți prietenii noștri m-au întâmpinat cu faze dintr-alea cu „surprizăăă!”. M-a luat plânsul și n-am putut să mă abțin. Am ieșit în fața restaurantului și el a încercat să glumească cu mine, că înțelege că m-am emoționat. Dar, de fapt, eu voiam să sărbătoresc cu el și atât. Nu mă iubește și nu mă respectă!

Sunt sigură că o parte dintre voi îi dați dreptate ei – doamna care mi-a spus asta într-o sesiune de terapie -, iar o altă parte îi dați dreptate lui – prietenul ei. Și poate că aveți chiar și diferite completări despre cum ar fi fost mai bine să acționeze și reacționeze ei.

Ei bine, neînțelegeri ca cea din situația pe care ați citit-o sau altele asemănătoare apar în orice fel de relații, fie că sunt de cuplu, fie de prietenie sau profesionale.

De ce?

Explicația stă în principiul NLP numit „Harta nu este teritoriul” și se referă la modul în care noi percepem realitatea, mod care e diferit pentru fiecare în parte. Cu alte cuvinte, ceea ce este în exterior ajunge în interiorul nostru prin anumite filtre. Ele sunt precum niște ochelari cu lentile diferit colorate în funcție de mediul în care trăim, de credințele și valorile noastre conturate încă din copilărie, de deciziile și experiențele noastre, de educație și chiar de sex și religie.

Toate astea ne compun într-un mod unic pe fiecare dintre noi. Astfel, realitatea din afara noastră se modifică atunci când o internalizăm datorită tuturor acestor filtre și devine o informație specifică nouă și diferită de a celorlalți. Ne putem uita toți la aceeași petrecere surpriză, dar, în funcție de conotațiile date de toate percepțiile, emoțiile și proiecțiile noastre legate de ea, o vom înțelege în nuanțe de sens diferite și vom reacționa la ea altfel.

Fiecare lucru care pătrunde din afară în realitatea noastră interioară devine un simbol, ca un pin pe o hartă.

Unul semnifică sediul respectului – care poate însemna că ne ținem de cuvântul dat unul altuia sau că nu ne încălcăm limitele personale sau că nu ne sunăm după 8 seara. Alt pin reprezintă iubirea și poate însemna să ne facem surprize cu toți prietenii alături sau, dimpotrivă, să fim discreți, intimi și retrași de lume. Înțelegeți ideea, nu?

Iar noi navigăm în viață după harta aceasta, plină de reprezentări specifice nouă, diferite în mai mare sau mai mică măsură de ale tuturor celorlalți și, în mod clar, diferită de realitatea exterioară, care este teritoriul. Imaginați-vă că vă uitați la o hartă dintr-un GPS cu toate simbolurile ei și apoi la realitatea din teritoriul pe care îl reprezintă. Fix asta e diferența.

Cum se construiește Harta Interioară?

La alcătuirea acestei hărți interioare mai contribuie simțurile – VAKOG – prin care fiecare dintre noi experimentează realitatea. Astfel, noi percepem teritoriul, adică lumea și mediul din jurul nostru, prin simțuri, apoi procesăm informația prin compararea cu experiențele trecute, fapt care duce la o percepție mentală a realității conform căreia acționăm.

Toate aceste diferențe duc la neînțelegeri în comunicare, așa cum a experimentat și doamna despre care spuneam la început. Pot apărea conflicte și se pot crea răni provenite din lipsa conexiunii, ori din ascultarea cu intenția de a răspunde, deci din lipsa ascultării active – aceea făcută cu intenția de a înțelege.

Suntem puși zilnic în situația de a lua decizii, de a trage concluzii și toate acestea provin din propria percepție asupra exteriorului. De aceea, e foarte important să înțelegem că “oamenii reacționează și răspund în conformitate cu hărțile interioare” și nicio hartă individuală nu e mai “reală”, mai “bună”, mai “adevărată”, mai “obiectivă” decât alta.

Evenimentele din trecut nu le putem modifica, însă ce putem face e să ne modificăm modul în care privim experiența. Prin urmare, putem acționa asupra mecanismelor percepției pentru a fi mai adaptabili.

Cum?

  • Devenind conștienți de aceste diferențe de percepție putem să realizăm că noi suntem noi și că alții chiar gândesc diferit. O dată ce înțelegem asta, putem chiar explora harta celor din jurul nostru, ceea ce va îmbunătăți felul în care comunicăm.
  • Să căutăm să ascultăm cu adevărat înainte să răspundem. Știți, cel mai probabil, vorba care îi este atribuită lui Epictet, cum că avem două urechi și o singură gură ca să putem asculta de două ori mai mult decât vorbim. Avem numai de câștigam când facem așa.
  • Și să ne dăm voie să aflăm cât mai multe despre perspectivele altora pentru a ne crește hartă personală. Iar asta ne ajuta pe noi să putem gândi și găsi mai multe soluții și, totodată, să ne dezvoltăm empatia, să ne îmbunătățim relațiile și comunicarea.

VREI SĂ AFLI MAI MULTE?

Despre Harta Interioară, precum și despre multe alte lucruri vom vorbi la cursul de NLP Practitioner Somato-Integrativ care va începe în septembrie, 2022. Mai multe informații vor apărea în curând pe pagina evenimentului.

Ți-a plăcut articolul?

Îți recomand alte trei articole, care se completează frumos cu acesta.

Vrei să fii la curent cu articolele noi?

Vei primi până la maxim 2 articole pe lună! Citește privacy policy pentru detalii despre confidențialitatea datelor tale.

Coș0
Nu sunt produse în Coș
Continuă să cumperi
0