fbpx

Întrebări cu răspunsuri

Întrebări cu răspunsuri poți să le găsești singur sau, uneori, cu îndrumarea unui specialist.

Întrebările sunt foarte importante în viața noastră.

Chiar dacă nu ne place, o întrebare bine pusă ne poate oferi răspunsurile căutate. Uneori, cele mai bune răspunsuri le găsim împreună cu un psiholog.

Vrem, nu vrem, întrebările sunt foarte importante în viața noastră. Chiar dacă nu mereu ne place, o întrebare bine pusă ne poate oferi răspunsurile vitale legate de ce facem și cine suntem. Asta dacă și răspundem la ele, evident.

Ce ne facem, însă, atunci când răspunsurile se lasă așteptate? Atunci când ne întrebăm ce ne face să ne blocăm, să reintrăm în aceleași tipare sau să nu atingem succesul?

Din ce motiv?

Pentru că avem niște mecanisme de apărare destul de performante – și utile, ca să fiu sinceră – al căror rol este să ne ferească de eventuale suferințe.

Iar în acest context, cuiva din afară îi este mult mai ușor să le ocolească și să vadă răspunsurile reale. Așa că propun să respirăm, să ne relaxăm, pentru că este firesc să fie așa.

În pătrunderea sensului acestor mecanisme ne este util să înțelegem conceptul Ferestrei Johari, care lămurește pozițiile perceptuale în diferitele situații și relații în care ne căutăm răspunsurile.

Fereastra Johari este un model al tipurilor de exprimare

Modelul a fost conceput de psihologii americani Joseph Luft și Harry Ingham în 1955, în cadrul activității lor privind cercetarea și optimizarea proceselor de grup.

A rezultat un instrument util în cunoașterea stilului interpersonal de relaționare și comunicare, care oferă o oportunitate de a învăța și de a înțelege relaționarea cu ceilalți.

FEREASTRA JOHARI
O văd ceilalțiARENA (vreau să fie văzută)PATA OARBA (nu conștientizez ce transmit)
Nu o văd ceilalțiZONA DE UMBRĂ (MASCA) (nu vreau să fie văzută)NECUNOSCUTUL (nu știu că există)

Dintre cele 4 cadrane, azi mă opresc asupra primelor două: Arena și Masca

ARENA

Arena este sinele public, ceea ce și noi și ceilalți putem vedea. Practic e locul în care exprimăm deschis fața de noi și de ceilalți anumite aspecte ale ființei noastre.

Este o zona deschisă pe care noi o exteriorizăm: vorbim deschis, povestim experiențe și acționăm la suprafață, în mod transparent.

Exprimăm opinii, comportamente, atitudini, sentimente, emoții, cunoștințe, experiență, aptitudini, puncte de vedere etc. și le facem cunoscute celorlalți.

Aici găsim răspunsurile evidente atât noi, cât și cei din jurul nostru.

Scopul, din punct de vedere relațional, atunci când relația cu celălalt contează, este să dezvoltăm această zona deschisă, pentru a oferi o comunicare eficientă și productivă, care va crea o relație stabilă.

Astfel, optimizarea relației presupune creșterea acestei zone în care își va face loc comunicarea bună, relația de cooperare, bazată pe încredere și care nu lăsa loc instalării confuziei, tensiunilor sau a neînțelegerilor.

Cum extindem Arena? Prin ascultarea în mod activ a feedbackului venit de la ceilalți și solicitarea, totdată, a acestuia. De asemenea, o putem face și prin dezvăluirea sentimentelor, emoțiilor și stărilor afective.

Prin a ne deschide cu sinceritate, autenticitate, astfel formând o bază solidă de încredere pentru relațiile noastre.

Masca sau Zona de Umbră.

Ea reprezintă ceea ce noi vedem, dar nu permitea celorlalți să vadă. În această zonă se ascund lucruri care sunt foarte personale pe care nu vrem să le împărtășim cu alții – sau în orice caz, nu cu oricine. De cele mai multe ori o folosim pentru a ne proteja.

În această zonă doar noi avem acces la răspunsurile pe care ni le putem da, dacă ne privim sincer.

Zona de umbră poate fi asociată cu rușinea, conștientizarea unor vulnerabilități personale, a punctelor slabe sau modestia (transpusă din teamă) de a arăta unele puncte de putere. Ea ascunde aspecte pe care le considerăm prea incomode sau jenante pentru a le manifesta în fața celorlalți.

Problema este că aspectele reprimate mai mult timp, păstrate în acestă zonă de umbră, pot ajunge să se manifeste în Arenă în mod exploziv (în manieră pozitivă sau negativă).

Este important să găsim canale de a transfera treptat informații din Mască în Arenă.

La fel de important este să găsim ascultătorii potriviți, să conștientizăm rolul benefic al exprimării emoțiilor și de a le împărtăși cu ceilalți. Mai mult decât atât, cu cât vom îmbrățișa, accepta și integra mai multe părți din această zonă, cu atât vom simți mai puțin nevoia de a purta orice fel de „mască” în relațiile noastre.

Evident, nu este necesar să dezvăluim informații care considerăm că nu merită a fi dezvăluite sau care considerăm că nu pot fi înțelese de cei din jur.

Ce putem face este să exprimăm starea de deranj sau disconfort pe care ne-o pot crea anumite situații sau faptul că simțim nevoia de a ne proteja și pentru a minimiza efectele de confuzie ori pentru a ne diminua temerile.

În cursul acestei luni voi scrie, de asemenea, ce reprezintă Zona Necunoscută și Pata Oarbă, discutând atât despre beneficiile, cât și despre provocările pe care ni le pot aduce acestea.

Ține aproape, va urma… ?

Mai multe despre Fereastra Johari și cum putem valorifica potențialul fiecărui aspect din aceasta, în favoarea noastră, vom discuta și aplica în cadrul cursului de NLP Practitioner Somato-Integrativ, care începe din luna Septembrie.

Citește despre tematica abordată, program, precum și structură dând click aici:

NLP Somato-Integrativ, Brașov, 2021

Vrei să fii la curent cu articolele noi?

Vei primi până la maxim 2 articole pe lună! Citește privacy policy pentru detalii despre confidențialitatea datelor tale.

Coș0
Nu sunt produse în Coș
Continuă să cumperi
0