Momentele de „aha!” în terapie sunt, deseori, magice și pline de emoții. Ce înseamnă să ai un moment de „aha!” cu adevărat?
Dacă ești tu cel care merge la în terapie sau doar ai citit despre ceea ce se întâmplă acolo, probabil că nu ți-e străină expresia asta: am avut un moment de „aha!”. O folosesc des atât clienții, cât și terapeuții. Clienții își doresc să simtă că procesul prin care trec va duce la descoperiri, iar terapeuții au aceeași speranță pentru ei.
Ai putea să te întrebi, totuși „De unde știu când am avut unul?”
Practic, poate să fie un punct în care faci o conexiune importantă sau îți dai seama de sensul unei situații care-ți răspunde la întrebări esențiale, ori poate chiar depășești o anumită barieră și se declanșează vindecarea. Acel moment în care se face lumină într-o situație pe care nu o vedeai clar înainte.
În experiența mea am văzut cel mai de una din următoarele situații:
Ajungi la sentimente îngropate adânc
Atunci când îți dai voie să te deschizi față de terapeutul tău cu încredere, în acel spațiu de siguranță creat la cabinet (sau chiar online) poate fi calea spre un astfel de „aha!”. E posibil ca tu, singur, să nu fi fost conștient de unele sentimente care te blochează, iar terapeutul îți devine oglindă.
Printr-o discuție simplă, ești ghidat să recunoști și să îți dai voie să simți poate furie, poate teamă – emoții pe care le-ai evitat ca să te protejezi. Iar asta declanșează, ca un domino, accesul la alte emoții ascunse bine înăuntrul tău.
Îți dai seama într-o situație de cauză și efect
Terapia te poate ajuta să recunoști modele de comportament autodistructive, adică situații, povești din viața ta în care ai reacționat din nou și din nou la fel.
De exemplu să te implici în mod repetat în relații cu oameni care nu te tratează bine sau să dai tu mai mult în acea relație de teama că altfel ea va fi sortită eșecului.
Descoperi o nouă perspectivă asupra a ceea ce este cu adevărat important pentru tine
Cu alte cuvinte, discutând cu terapeutul situații din viață în care ai ales să nu acționezi asupra unui obiectiv, întorcându-le împreună pe toate fețele – cu ghidarea specialistului, desigur – îți dai seama că le poți privi și altfel.
Sau, și mai bine, te poți privi pe tine altfel renunțând la frică sau la credințe de tipul „eu nu sunt în stare” sau „eu nu merit”. Astfel, decizi să-ți dai voie să fii cine ești și să nu mai încerci să mulțumești pe altcineva.
Cel mai probabil, aceste momente sunt evidente pentru terapeut, care te ajută să le recunoști la rândul tău, iar asta este răsplata pentru toată munca de până atunci.
Uneori aceste momente pot veni lin, alteori cu efort, uneori pot fi cu bucurie, alteori pot fi înfricoșătoare. De aceea e importantă relația pe care o ai cu terapeutul, pentru că experiența lui îți este sprijin în întregul proces.
Iată câteva gânduri de luat în considerare despre momentele de „aha!”:
Sunt construite pe o bază de încredere.
- Pe măsură ce devii mai confortabil cu terapeutul tău și cu abordarea lui, încrederea ta în procesul terapeutic se va adânci cel mai probabil. Astfel, este mai probabil să-ți lași deoparte barierele în exprimarea gândurilor și emoțiilor, să răspunzi la întrebări, să iei în calcul sugestiile lui pentru moduri alternative de a percepe lumea din jurul tău. Dacă ești deschis să renunți la apărare, vei avea mai multe șanse să vezi progresele.
Se bazează pe obiective.
- Este acea listă pe care o faceți împreună, tu și terapeutul, în prima discuție ca să știți încotro vor merge lucrurile. Momentele acestea de revelație sunt, în esență, repere de-a lungul drumului către atingerea obiectivelor tale în terapie, căci fără obiective clar definite este greu să știi dacă ai progresat. Și nu uita: un „aha!” în terapie poate avea loc după o perioadă mai lungă de timp – săptămâni, poate luni – când tu și terapeutul tău lucrați împreună pentru a discuta și înțelege o problemă care poate fi deosebit de dureroasă sau complicată.
Vin în toate dimensiunile.
- O descoperire nu trebuie neapărat să fie mare și dramatică. Terapia este un proces care are loc în timp, cu progrese bazate pe interacțiunea unică dintre client și terapeut. O sesiune poate include revizuirea săptămânii trecute, discutarea temelor care au apărut în sesiunile anterioare și învățarea de noi modalități de a le face față. S-ar putea să nu-ți dai seama că ai avut un „aha!” până când te vei descoperi că gândești sau te comporți într-un mod care să ducă la mai multă calitate în viața ta și în relațiile tale. Dacă te uiți înapoi la progresul pe care l-ai făcut în timpul terapiei, poți identifica schimbările pe care le-ai făcut, în modul în care percepi lumea, cum te simți, cum te comporți, care sunt într-adevăr descoperiri. Și atunci te invit să sărbătorești acea descoperire.
Dincolo de „aha”-uri
Desigur, progresul în terapie nu este măsurat doar în astfel de momente de „aha!”. Înseamnă, de asemenea, și faptul că te duci la fiecare întâlnire pregătit să faci descoperiri și dispus să faci treabă, orice înseamnă asta. Răbdarea cu tine însuți, cu terapeutul tău și cu procesul terapeutic este esențială.
Dacă ai întrebări legate de cum se derulează o sedință de terapie sau dacă vrei să îți dai seama dacă ți se potrivește, îmi poți scrie în secțiunea de Contact a site-ului sau pe Facebook Messenger.