Superstițiile și convingerile merg mână în mână și sunt cauza lucrurilor care ni se întâmplă, sau nu.
Azi este vineri, 13.
Da, ziua fatidică de care mulți se sperie, pentru că se zice că aduce ghinion. În același timp, este o zi pe care câțiva o consideră ziua lor norocoasă.
Care e treaba cu ziua de Vineri, 13, și ce ne poate influența să avem ghinion sau noroc în această zi?
Să o luăm cu începutul.
Sunt mai multe speculații legate de sursa acestei superstiții și motive care ar fi putut să îi dea naștere.
Două dinte ele le găsești aici:
Despre Vineri, 13
„Frica irațională de numărul 13 a primit un nume științific: „triskaidekaphobia”; în analogie cu aceasta, frica de vineri 13 se numește paraskevidekatriaphobia, din cuvintele grecești Paraskeví (Παρασκευή, care înseamnă „vineri”), și dekatreís (δεκατρείς, care înseamnă „treisprezece”).
Potrivit istoricului folcloric Donald Dossey, natura ghinionistă a numărului „13” își are originea într-un mit nordic despre 12 zei care petreceau la Valhalla. Zeul Loki, care nu a fost invitat, a sosit ca al 13-lea invitat și a aranjat ca Höðr să-l ucidă pe Balder cu o săgeată cu vârful din vâsc. Dossey spunea: „Balder a murit și întregul Pământ s-a întunecat. Întregul Pământ a plâns. A fost o zi proastă, nefericită”. Acest eveniment major din mitologia nordică a făcut ca numărul 13 să fie considerat ghinionist.
Superstiția ar fi putut apărea și în Evul Mediu, „provenind din povestea ultimei cine și a răstignirii lui Iisus”, în care erau 13 persoane prezente în camera superioară în ziua de 13 a zilei de joi din Nisan, în noaptea dinaintea morții sale în Vinerea Mare. Deși există dovezi că atât vinerea, cât și numărul 13 sunt considerate ghinioniste, nu există nicio înregistrare a celor două articole care să fie menționate ca fiind deosebit de ghinioniste în corelație înainte de secolul al XIX-lea.”
Sursa: Wikipedia
Dincolo de orice altceva am putea găsi în cărțile de istorie, ce stă în spatele unei superstiții, din punct de vedere psihologic?
- O serie de evenimente nefericite, sincronizate perfect cu o dată, un animal sau o acțiune care a produs „ghinionul” cuiva, cândva.
Prin repetitivitatea acelor situații sau chiar printr-o singură experiență trăită intens, se înrădăcinează o credință (as in, convingere).
Asocierea dintre eveniment/stimul și situația concretă rezultată în acel moment determină creierul să creeze structuri neuronale noi (programe) care practic se instalează ca o convingere nouă. ➔ „voi avea ghinion dacă voi face asta.”
- Ulterior, acțiunile, gândurile și emoțiile noastre vor fi ghidate de această convingere.
Cu alte cuvinte, dacă sunt de părere că ziua de vineri, 13, îmi va aduce ghinion, voi găsi o soluție să îmi întăresc convingerea și astfel, voi ajunge fix în situațiile care vor face asta.
Din acest motiv, cei care consideră că a trece peste un canal, a trece pe sub o scară, a sparge o oglindă sau că ziua de vineri 13 aduc ghinion, cel mai probabil vor avea o zi proastă, presărată cu evenimente neplăcute.
La pol opus, cei care aleg să creadă că ziua de vineri 13 le aduce noroc, tocmai pentru că este atât de rară, sunt cei care își „fac norocul cu mâna lor”.
Superstițiile sunt pur și simplu convingeri „instalate” de un grup mai mare de oameni.
Nu există cercetări științifice care să confirme sau să infirme existența lor, ca eveniment extern de sine stătător. Există însă cercetări științifice care confirmă faptul că orice alegem să credem – deci orice convingere avem – devine realitatea pe care o trăim.
Concluzia?
A mea, în orice caz, este că ne facem norocul și viața cu mâinile noastre.
Majoritatea lucrurilor care „ni se întâmplă” sunt de fapt doar efectele convingerilor și ale acțiunilor noastre. Sunt singurele care cu adevărat generează un tip sau altul de rezultate în viața noastră.
Să spun dacă într-adevăr cred că superstițiile sunt reale sau nu? Cine știe… îmi place să las loc pentru mister și necunoscut în viață. Indiferent, propun să facem cât mai multe alegeri conștiente, asumate și în acord cu sinele nostru interior.