Iubirea este, într-o formă sau alta, motivul tuturor acțiunilor noastre în viață. Prin iubire sperăm să ne satisfacem nevoi vitale: de admirație, grijă, susținere, apartenență, desăvârșire. Terapia de cuplu are exact scopul acesta, de a ne face conștienți de nevoile noastre în relația și a ști cum să le cerem și să ni le împlinim reciproc.
Chiar dacă știm prea bine ce vrem, ne poticnim în a găsi și menține relația de cuplu sănătoasă, într-o lume care ne facilitează numeroase legături amoroase. Vestea bună este că barierele și problemele apărute odată ce cuplul s-a format, pot fi înțelese, diminuate și eventual dizolvate prin terapia de cuplu.
Experiența mi-a arătat că multe cupluri au provocări în relație. De ce? Pentru că suntem diferiți și este nevoie de resurse pe care să le aducem constant între noi pentru evoluția comună. De cele mai multe ori totul pornește de la ceva simplu, chiar ușor de gestionat, dar ignorat. Ne vine greu să discutăm deschis din diverse motive – prea multe și diverse.
Atunci când lucrurile încep să scârțâie, se întâmplă ca unul dintre parteneri să decidă să apeleze la un specialist. Însă sesiunile de terapie de cuplu la care participă doar unul dintre cei doi duc, de foarte multe ori, la o discrepanță în relație. Pentru că înțelegerea și schimbările sunt făcute de o singură parte.
Ideal este ca ambii parteneri să conștientizeze nevoia și să meargă împreună la un terapeut. Atunci când e vorba de relația de cuplu e important tabloul de ansamblu. Terapeutul poate vedea dinamica dintre cei doi, fără distorsionări și reiterări subiective, raportate doar la experiența personală a unuia dintre partener.
Când să mergem la terapie pentru relația de cuplu?
1. La început de drum. Mereu am spus că prevenția este cea mai bună alegere, așa că atunci când putem să prevenim situații problematice din viitor devine cel mai potrivit moment să alegem să netezim calea. Altfel pot apărea conflicte între bagajele emoționale ale fiecăruia dintre parteneri.
2. La primul semn că relația nu mai funcționează. Când încep să apară certuri dese, senzația de singurătate, când se instalează sentimentul că ești neînțeles, dacă există semne de infidelitate, amenințări sau chiar demararea procesului de divorț, când nu mai exista contact sexual sau satisfacție și când se lasă monotonia dusă la răceala dintre cei doi. Oricare dintre aceste semne sau altele care declanșează un semnal de alarmă în cuplu reprezintă un moment bun de a apela la terapeut.
Cum ne poate ajuta terapia de cuplu?
De multe ori fiecare dintre parteneri este în propria poveste: suntem convinși că avem dreptate și, deci, nu reușim să mai vedem și perpectiva celuilalt.
Prin terapie și, un aspect foarte important, prin practica ulterioară în afara cabientului, lucrurile se pot schimba în bine. Asta presupune, printre altele, dezvoltarea comunicării în cuplu, dezvoltarea empatiei față de partener/ă, rezolvarea conflictelor și renegocierea „regulilor” în relație, reîmprospătarea după ce s-a instalat monotonia, reaprinderea pasiunii în cuplu, creșterea gradului de cunoaștere și intimitate.
Cum arată o terapie de cuplu?
Dacă n-ai fost niciodată și n-ai încă suficient curaj să începi, iată la ce poți să te aștepți în cadrul terapiei:
- Veți vorbi amândoi, în egală măsură.
- Fiecare va avea dreptul la exprimarea emoțiilor fără judecată și se va crea un spațiu sigur pentru ambii parteneri.
- Terapeutul este mai degrabă un mediator decât un partener pentru tine sau pentru celălalt.
- Veți avea exerciții și teme individuale și de cuplu între ședințe.
- Uneori va deveni incomod și te va scoate din zona de confort.
Când să te aștepți la rezultate?
Ce trebuie să știți este că nu există un timp exact pe care să vi-l pot garanta. Totul depinde de voi, de cum rezonați cu terapeutul și cum lucrați, atât împreună cât și separat. Contează, de asemenea, și punctul în care vă aflați în privința situației deranjante.
Dacă, să spunem, situația voastră persistă de o lună și, pe o scară de la 1 la 10 vă afectează de un 2, probabil este nevoie de una până la cinci întâlniri. Apoi vă rămâne vouă să țineți cont de toate informațiile, perspectivele și lecțiile primite și să mențineți echilibrul.
Dacă, în schimb, situația voastră persistă de ceva mai mult timp, vorbind mai degrabă în ani, cu siguranță este nevoie de mai mult timp și pentru remedierea ei.
Dacă simți că relația de cuplu necesită ceva mai multă atenția în ultima perioadă și ceva pare că nu merge, poți să-mi scrii în secțiunea de Contact și stabilim împreună o zi și o oră pentru o primă ședință de terapie de cuplu. Dacă mai ai întrebări înainte de a programa, poți să-mi scrii tot prin formularul de Contact sau să mă suni.