fbpx

Comunicare eficientă la locul de muncă 

Comunicare eficientă la locul de muncă este crucială pentru a obține rezultate optime și a menține un grad ridicat de satisfacție cu privire la condițiile de lucru.

„Cea mai mare problemă a comunicării este iluzia că ea s-a întâmplat.” spunea George Bernard Shaw. 

Adevărul este că există o mare diferență între a fi capabili să vorbim și să auzim și a fi buni comunicatori. Atâta vreme cât primele sunt îndeplinite, ne rămâne să înțelegem cum putem îmbunătăți ultima parte în fiecare domeniu al vieții, inclusiv la locul de muncă.  

Când ne referim la comunicarea la serviciu, e important să înțelegem un aspect: toți oamenii vin aici cu toate aspectele vieții lor. Aduc cu ei emoții, situații și gânduri legate de familie, starea de sănătate, relații, griji și bucurii deopotrivă. 

De aceea, prima condiție pentru o comunicare eficientă, în general, dar și în contextul locului de muncă, este empatia.  

Cercetătorii definesc empatia ca fiind capacitatea de a simți emoțiile altor oameni, împreună cu capacitatea de a ne imagina ceea ce altcineva ar putea gândi sau simți. Când comunicăm cu empatie, arătăm că ne pasă și că ceea ce experimentează altcineva contează.  

Dr. Brené Brown spune: „Empatia alimentează conexiunea, în timp ce simpatia conduce la deconectare. Empatia înseamnă că simt împreună cu tine. Simpatia – simt pentru tine.” 

Cum comunicăm la locul de muncă? 

Tipurile evidente de comunicare verbală la locul de muncă includ conversațiile, e-mailurile, apelurile telefonice și întâlnirile. Cu toate acestea, dezvoltarea artei comunicării la locul de muncă implică să știi ce mediu să folosești și – esențial – când să-l folosești. Timpul este un element vital și adesea subestimat al comunicării eficiente.  

Să nu uităm de importanța comunicării non-verbale. Unele indicii non-verbale, cum ar fi mișcarea corpului, expresia facială și gesturile, contează. Ele transmit multe despre intenție, care este o mare parte a comunicării. Deși unele dintre aceste indicii sunt involuntare, le putem valorifica pentru a comunica mai clar. 

Deci, cum poți stăpâni arta comunicării eficiente la locul de muncă? 

Ascultă cu adevărat 

Concentrează-te pe ceea ce spune cealaltă persoană, nu te gândi la ceea ce vei spune în continuare. Acest lucru nu vine în mod natural pentru majoritatea dintre noi și necesită practică.  

În următoarea ta conversație, încearcă asta: păstrează contactul vizual cu cel care-ți vorbește, reține indicii non-verbale, cum ar fi gesturi, expresii faciale și tonul vocii, rezistă impulsului de a întrerupe, repetă ceea ce a spus persoana pentru a verifica dacă înțelegi.  

S-ar putea să apară momente incomode la început, dar pe măsură ce te obișnuiești cu asta, vei procesa ceea ce a spus interlocutorul înainte de a-ți formula răspunsul.  

Identifică barierele de comunicare la locul de muncă 

Locul de muncă reunește oameni din medii diferite și cu experiențe de viață diverse. Deci nu este o surpriză că uneori nu înțelegem pe deplin ceea ce spun alții. 

  • Bariere lingvistice: A ține cont de acest lucru la locul de muncă poate însemna să rămâi la vorbirea literală, mai degrabă decât să folosești termeni colocviali și jargon. 
  • Bariere culturale: Modalitățile de comunicare nu sunt universale și este important să-i înțelegi pe ceilalți, mai degrabă decât să le impui modul tău de comunicare.  
  • Bariere fizice: Oare membrii echipei au echipamentul necesar pentru a comunica eficient? Există spații liniștite în care pot merge pentru întâlniri confidențiale sau pentru a colabora fără distrageri? 
  • Bariere psihologice: Ciocnirea stilurilor de comunicare, a valorilor și a punctele de vedere diferite pot determina unii oameni să se închidă în sine la locul de muncă. Trainingurile ar putea ajuta la construirea încrederii și la stimularea abilităților de comunicare bune care îi ajută pe toți să se simtă incluși și să exceleze. 

Înțelege perspectiva celuilalt 

Nu toți oamenii împărtășesc punctul tău de vedere, iar pentru a înțelege o situație pe de-a întregul este nevoie să ai perspective diferite asupra ei. E greu să credem că există vreo perspectivă pe de-a-ntregul „corectă”. Înțelegerea are la bază multe perspective și toate sunt parțial adevărate, dar toate sunt limitate. 

Unul dintre conceptele utile este cel al pozițiilor perceptuale. 

  • Prima poziție perceptuală„Eu” – reprezintă propria ta realitate, viziunea ta asupra situației, poziția proprie (prin ochii tăi), pe care o regăsești doar în momentul în care te asociezi mental și emoțional cu propria persoană. Pentru asta este necesar să te cunoști pe tine însuți cât mai bine. 
  • Cea de a doua poziție perceptuală„Tu” – presupune un salt creativ al imaginației tale, astfel încât să poți înțelege situația din perspectiva altei persoane și să poți gândi în felul în care gândește celălalt. 
  • A treia poziție perceptuală„Observator” – presupune un pas dincolo de perspectiva ta, sau a altei persoane, pentru a avea o viziune detașată asupra situației. Asta înseamnă că ești ca un spectator la o piesă de teatru sau ca un observator independent. 

În concluzie, importanța comunicării la locul de muncă este un aspect ce nu poate fi ignorat, atunci când se urmărește succesul în business, indiferent de domeniul în care o entitate activează. Comunicarea eficientă nu doar că dinamizează fluxurile de lucru, dar asigură și un climat de lucru mai plăcut, cu un impact vizibil asupra fiecărui individ. 

ȚI-A PLĂCUT ARTICOLUL?

Îți recomand alte trei articole, care se completează frumos cu acesta.

Vrei să fii la curent cu articolele noi?

Vei primi până la maxim 2 articole pe lună! Citește privacy policy pentru detalii despre confidențialitatea datelor tale.

Coș0
Nu sunt produse în Coș
Continuă să cumperi
0