fbpx

Creierul sau mintea?

„În timp ce creierul înseamnă percepție, mintea înseamnă interpretare.” – Dr. Lissa Rankin

  • Se întâmplă des să facem această confuzie între ce înseamnă mintea și ce înseamnă creierul.

Creierul

Creierul este „computerul” care percepe și stochează toate informațiile primite de la receptorii noștri naturali – simțurile.

Tot ceea ce vedem, auzim și simțim în jurul nostru se transmite codificat către creier, sub forma impulsurilor nervoase.

Acestea ajung la nivelul creierului, formează conexiuni neuronale care mai apoi se transformă în programe, sub forma reacțiilor și a credințelor noastre.

Pentru a ajunge să devină reacții, comportamente sau credințe, acesta apelează la cealaltă parte – mintea.

Mintea

Mintea este cea responsabilă de interpretarea pe care o oferim lucrurilor pe care le vedem, auzim sau simțim pe parcursul vieții noastre.

  • Această interpretare este subiectivă și în procent foarte ridicat unică, aparținând doar lumii noastre interioare.

Orice asemănare în semnificația dată unui eveniment vine dintr-un fond comun de credințe și experiențe ale unui grup de oameni – un popor tinde să aibă același tip de gândire pentru că mediul, cultura, educație, religia au fost aceleași pentru toți.

Percepția noastră interioară asupra lumii (creierul) este interpretată de minte pornind de la identitatea noastră, modelele din copilărie, emoțiile noastre și orice altceva a contribuit la definirea persoanei care suntem astăzi.

  • Dacă mintea nu ar exista, creierul nostru ar reacționa instantaneu la orice stimul, în modul cel mai primitiv posibil.

Am primi un input pe care creierul l-ar folosi pentru a alege între reacția de fugă, ori de atac, fiind ghidat de un singur principiu de bază – supraviețuirea.

Mintea fără creier însă nu ar putea funcționa. Aceasta este rezultatul dezvoltării creierului nostru de-a lungul milioanelor de ani, și a început să se manifeste după apariția neocortexului.

Neocortexul

Neocortexul este partea mai „nouă” a creierului care este responsabilă pentru complexitatea și flexibilitatea comportamentului nostru, percepția senzorială, raționament și limbaj.

Așadar, putem spune că mintea este un semn al evoluției și totodată că este cea mai mare piedică a noastră.

În situația în care am crescut într-un mediu nefavorabil, toxic, mintea noastră va fi „programată” să ne repete că nu suntem suficient de buni, de deștepți, de importanți pentru a trăi o viață fericită și împlinită.

Astfel că, devine responsabilitatea noastră să facem diferența dintre concluziile constructive ale minții și programele limitative instalate de-a lungul vieții noastre.

Mintea ne minte

O persoană extraordinară mi-a zis asta odată și este important să realizăm adevărul din ea.

Mintea poate să facă raționamente extraordinare însă poate și să repete ce ni s-a zis de prea multe ori.

Așadar, provocarea pentru tine este să descoperi ce este real și ce este „minciună” din ceea ce îți spune mintea în șirul constant de gânduri.

Apoi, alege ce ești dispus/ă să crezi și ce nu din tot ceea ce îți spune.

Vrei să fii la curent cu articolele noi?

Vei primi până la maxim 2 articole pe lună! Citește privacy policy pentru detalii despre confidențialitatea datelor tale.

Coș0
Nu sunt produse în Coș
Continuă să cumperi
0