Oricât de multe am ști și am citi despre viață, dezvoltare personală și tehnici de depășire a unor situații, sunt momente pe care, cu toată bunăvoința și eforturile noastre, nu le putem depăși singuri.
Am mai spus-o și o repet, pentru că o cred cu toată tăria, prevenția este cea mai sănătoasă, așa că a cere ajutorul unui specialist este o dovadă de curaj și responsabilitate, nu de slăbiciune.
Întrebarea pe care o aud des de la cei care s-au hotărât să facă acest pas este:
Ok, dar cum aleg terapeutul potrivit?
În funcție de ce personalitate ești și ce informații te fac confortabil atunci când ești față în față cu terapeutul, ar putea fi cel puțin patru tipuri de acțiuni:
- Sunt persoane care aleg terapeutul în funcție de numărul de formări pentru că simt că au nevoie de abordări din diferite puncte de vedere și asta li se potrivește. În plus, le dă un sentiment de siguranță știind că persoana s-a specializat un timp mai îndelungat și pe mai multe arii.
- Alții aleg în funcție de anii de lucru, de experiență, considerând că o astfel de persoană le poate vedea situația în toată complexitatea ei pentru că sigur s-au lovit de toate problemele de-a lungul carierei.
- Unii oameni aleg terapeutul după specializări, în funcție de ce-i interesează pe ei, de tipul problemei cu care se confruntă. De exemplu, un consilier pe dezvoltare personală, ori din zona sportivă – un psiholog sau coach pe specializarea asta, ori pe relații etc. Găsești ideea asta dezvoltată mai detaliat în articolul 5 aspecte care pot fi lucrate în terapie.
- Cea mai comună metodă este prin recomandare. Transferul de încredere care are loc atunci când o persoană cunoscută și apreciată , care poate a avut și rezultate vizibile în terapie este un factor important cand cerem o astfel de recomandare.
Indiferent ce variantă și se potrivește când alegi un specialist cu care să discuți situațiile dificile din viața ta, am și eu câteva recomandări.
- Intră pe rețelele de socializare ale terapeuților să te familiarizezi cu ei prin felul în care comunică, ce comunică în postări, clipuri, podcasturi și alte materiale pe care le oferă. În felul acesta poți să afli cum gândesc și, astfel, să vezi cu cine simți că rezonezi cel mai mult.
- Discută la telefon înainte, ca să vezi tipul de abordare al terapeutului.
- Ia în calcul, când cochetezi cu ideea de a merge la un specialist: vârsta (dacă ai credințe despre acest aspect și simți că te ajută o anumită încadrare), sexul și, eventual, convingeri care țin de sexualitate, religie și chiar politică, dacă ai cum să afli despre ele.
De ce? Pentru că o dată început procesul terapeutic, aceste convingeri pot contraveni indirect cu credințele tale și dacă se resimt în terapie, relația dintre tine și terapeut nu se va lega bine. Iar asta poate duce la provocări sau disconfort în progres.
Mă găsești și pe mine la un telefon distanță dacă ai nevoie de sprijin și vedem cum rezonăm. Găsim soluțiile potrivite pentru tine, împreună.