De ce nu găsim răspunsuri? De cele mai multe ori se întâmplă, de fapt, să nu găsim întrebarea potrivită care să ne ofere răspunsul căutat.
V-am vorbit în articolul de data trecută despre conceptul Ferestrei Johari și spuneam că este un instrument care lămurește pozițiile perceptuale în diferitele situații și relații în care ne căutăm răspunsurile.
Cele două puncte de vedere pe care le-am prezentat țin de o alegere conștientă pe care o facem:
Arena reprezintă zona publică, ceea ce putem vedea și noi și ceilalți și suntem confortabili cu asta, în timp ce Masca este zona de umbră, adică ceea ce noi știm despre noi înșine, însă nu permitem celorlalți să vadă. În ambele cazuri noi avem acces la „datele problemei” și suntem capabili să aflăm răspunsurile în diferite situații din viață.
Ce ne facem, însă, atunci când soluțiile pe care le căutăm stau ascunse ochilor noștri?
Amintiți-vă de acel „unghi mort” al mașinii unde nu avem vizibilitate de la volan, din cauza căruia se pot întâmpla accidente pe care nu le putem prevedea. Cam așa stă treaba și cu perspectiva numită Pata Oarbă în Fereastra Johari.
Pata Oarbă
Aceasta reprezintă ceea ce noi nu știm despre noi, dar ceilalți observă. Ea înmagazinează toate aspectele propriei persoane față de care noi suntem „orbi”.
De aceea, dacă soluțiile pe care le căutăm au rădăcina în zona asta, noi nu ne vom putea nici pune întrebările corecte, nici da răspunsurile satisfăcătoare. Existența ei e la fel de firească precum este unghiul inaccesibil în mașină, însă, spre deosebire de acesta, rolul ei este de a ne proteja și poate fi explorată și descoperită.
Care e soluția? – Să întrebăm.
Să cerem feedback și fim pregătiți să ascultăm ceea ce ceilalți observă la noi! S-ar putea să fim surprinși de diferențele de percepție.
Partea frumoasă este că această zonă ne îmbogățește enorm atunci când este descoperită, pentru că poartă o potențialitate puternică. În Pata Oarbă nu există exclusiv lucruri de îmbunătățit sau defecte, cum am fi tentați să credem.
Aici putem să găsim calități sau competențe pe care noi înșine nu le știm și până când cineva din exterior nu le observă și nu ni le spune, noi nu le conștientizăm. Iar asta înseamnă că nici nu ni le putem repara sau însuși.
Propun să ne bucurăm de fiecare dată când un feedback primit ne relevă aspecte din noi despre care nu știam înainte, pentru că din pata oarbă vin multe oportunități de îmbunătățire și consolidare a competențelor noastre.
Ba chiar, propun să facem mai mult de atât:
- să fim noi cei care cerem acest feedback conștient, cu deschiderea de a asculta și primi dezvlăluirile ce vin din perspectivele celorlalți.
Așadar, haideți să ne relaxăm: e chiar firesc să nu ne fie mereu ușor să ne oferim singuri răspunsuri și soluții.
Ele se pot ascunde în acestă zonă, numită Pată Oarbă, care este parte din noi toți. Iar acum că știm asta, poate deveni mai simplu să ne întoarcem către ceilalți, să întrebăm, să primim și să creștem.
Dacă vrei să afli ce se ascunde în această zonă, pata oarbă, te invit la cursul de NLP Practitioner Somato-Integrativ, din toamnă.
Scrie-mi pentru a programa o întâlnire 1 la 1 cu mine și poți să mă întrebi orice curiozitate sau neclaritate ai legată de cursul de NLP Practitioner Somato-Integrativ sau de modul în care poți folosi ceea ce vom face la curs, în beneficiul tău.