fbpx

Nu există eșec, există doar feedback

feedback

Nu fac niciodată o greșeală de două ori. O fac de trei-patru ori, ca să fiu sigură.

Se mai regăsește cineva? 🙂

De cele mai multe ori, marile adevăruri ajung să fie spuse în glumă. Cam așa și cu vorba de mai sus.

Până la urmă, ce înseamnă un eșec?

Dacă te gândești la situațiile în care consideri că ai decis sau ai acționat greșit, iar apoi privești la viața ta de după acele situații, poți să-ți dai seama ce au însemnat ele?

„Nu există eșec, există doar feedback” este unul dintre primele principii care stau la baza NLP-ului. Și el se referă la faptul că acțiunile noastre creează o reacție – sau feedback – care ne ghidează și ne construiesc. Mie îmi mai place să le numesc „oportunități de învățare” și am să explic mai jos de ce.

Cred că am avut cu toții momente dintr-acelea evidente, în care am lucrat cu determinare (mai mare sau mai mică) pentru un scop important și-am făcut o greșeală care a stricat tot și nu ne-am mai atins obiectivul propus. Momentele astea ne „obligă” să schimbăm direcția, nu?

Eșec sau altceva?

Ei bine, ceea ce noi considerăm a fi greșeală sau eșec este, de fapt, o acțiune care ne face să reanalizăm situația în care ne aflăm, să găsim soluții diferite față de ceea ce deja am încercat. Sau, altfel spus, ne arată diferite variante de „așa nu”, care ne îndreaptă ușor (sau rapid) atenția către „așa da”, adică modurile cele mai bune de a face lucrul respectiv.

Cum facem asta? Schimbând perspectiva și reinterpretând „eșecul” ca oportunitate de a învăța. În felul ăsta învățăm să ne autoreglăm, să ne redobândim echilibrul de care avem nevoie ca să ajungem cu bine la ce ne dorim. Sau la ce e bun pentru noi, în orice caz.

Atunci când ne uităm în urmă, dacă reușim să privim obiectiv, vedem că aceste schimbări de direcție ne-au ghidat pe o cale mai potrivită. Dacă ne dăm voie să învățăm din aceste experiențe trecute, putem să învățăm să ne adaptăm pentru strategii noi, care să ne aducă alt fel de rezultate.

În acest mod, de câte ori ne vine să spunem că ups, am greșit, am stricat ceva, putem să ne dăm seama la timp că avem ceva de învățat din acea situație. Ceva ce ne deschide o altă perspectivă, ne ajută să găsim soluții mai bune ca să acționăm potrivit.

Chiar și Thomas Edison a spus:

„Nu am dat greş, ci pur şi simplu am găsit 10.000 de idei care nu funcţionează”.

De aceea ziceam că nu fac o greșeală doar de o dată, ci de două-trei ori, ca să aflu câte perspective noi pot găsi. Există o artă în modul în care „eșuezi” și, mai ales, există ceva sublim în modul în care înveți din greșelile trecute.

Dacă vrei să despici firul ăsta mai mult decât în patru și să înveți cum să te orientezi în funcție de feedback-ul a ceea ai numit până acum „eșec”, te aștept la cursul de NLP Practitioner Somato-Integrativ din toamnă.

Datele nu sunt încă bătute în cuie dar poți citi mai multe despre componența cursului precum și despre ce poți învăța prin participarea la curs, pe pagina evenimentului: NLP Practitioner S-I.

Ți-a plăcut articolul?

Îți recomand alte trei articole, care se completează frumos cu acesta.

Vrei să fii la curent cu articolele noi?

Vei primi până la maxim 2 articole pe lună! Citește privacy policy pentru detalii despre confidențialitatea datelor tale.

Coș0
Nu sunt produse în Coș
Continuă să cumperi
0