Setarea de obiective nu este ceva nou, cu siguranță. La urma urmei, mulți dintre noi ne stabilim obiective în viața personală.
Să lămurim de la început:
Ce sunt obiectivele?
Sunt treptele către atingerea unui scopul. Obiectivele sunt afirmații concise, specifice, care indică ceea ce îți dorești să schimbi și de ce, unde, cât și când.
De ce sunt importante obiectivele clare?
Obiectivele clare sunt importante ca să poți determina dacă programul tău realizează ceea ce și-a propus. Un aspect esențial este să îți scrii obiectivele programului cât mai specific posibil ca să aduci claritate programului și să-ți creezi astfel sistemul de evaluare. Este mult mai ușor să evaluezi un program atunci când au fost dezvoltate obiective clare.
Așadar, stabilirea obiectivelor este un pas crucial către succesul personal și profesional. Iar setarea lor corectă te poate ajuta să rămâi concentrat, motivat și pe drumul cel bun spre atingerea rezultatelor dorite.
În special, ele ajută la clarificarea așteptărilor și oferă a baza pentru urmărirea progresului, sunt un instrument util pentru măsurarea parcursului și identificarea parametrilor de tipul „ce se face”, „de către cine”, „până când”.
Cum faci să stabilești corect obiectivele?
Fii specific. Definește clar ce vrei să obții și cum arată succesul. Acest lucru te va ajuta să rămâi concentrat și să eviți devierile de la plan.
Fă-le măsurabile. Include criterii specifice și măsurabile care să te ajute să urmărești progresul și să știi când ți-ai atins obiectivul.
Stabilește obiective realiste. Asigură-te că obiectivele tale sunt realizabile în intervalul de timp ales și cu resursele date. Stabilirea unor obiective nerealiste poate duce la frustrare și lipsă de motivație.
Fă-le limitate în timp. Stabilește un termen limită pentru fiecare obiectiv ca să te menții responsabil și pe drumul cel bun. Termenele limită oferă, de asemenea, un sentiment de urgență și te motivează să iei măsuri.
Scrie-le. Punerea în scris a obiectivelor tale le face reale și te ajută să rămâi concentrat pe ceea ce vrei să realizezi. Pune la vedere lista și consult-o în mod regulat ca să rămâi motivat.
Prioritizează-ți obiectivele. Asigură-te că obiectivele sunt aliniate cu valorile și prioritățile tale. Concentrează-te pe câteva obiective cheie simultan și așază-le în funcție de importanța lor pentru tine.
Creează un plan de acțiune. Împarte obiectivele în pași mai mici, gestionează și creează un plan pentru modul în care vei realiza fiecare pas. Acest lucru te va ajuta să fii organizat și să rămâi concentrat asupra obiectivului tău.
Rămâi flexibil. Fii deschis să-ți schimbați obiectivele pe măsură ce progresezi și ajustează planul după cum este necesar. Amintește-ți că stabilirea obiectivelor este un proces și succesul necesită adesea adaptare și flexibilitate.
Când înveți cum să-ți stabilești corect obiectivele, vei observa că îți poți crește șansele de succes și poți obține rezultatele dorite. Trece în revistă periodic obiectivele, urmărește progresul și fă ajustările necesare și astfel vei fi mereu motivat și pe calea cea mai potrivită către rezultatele dorite.
ȚI-A PLĂCUT ARTICOLUL?
Îți recomand alte trei articole, care se completează frumos cu acesta.
- CE ESTE INTELIGENȚA EMOȚIONALĂ?
- CUM GESTIONEZI TIPARELE DE AUTOSABOTAJ?
- OBIECTIVE DE SUCCES – STRATEGIA WALT DISNEY