fbpx

8 practici pentru iubirea de sine

Și dacă ți-aș cere să numești toate lucrurile pe care le iubești, cât timp ar dura să te numești?

De-a lungul vieții, jonglam cu multe relații – cu familia, prietenii, colegii de muncă și partenerii de cuplu. Există, însă, o relație pe care, de cele mai multe ori, ajungem să o neglijăm: cea cu noi înșine.

Chiar dacă nu te simți deosebit de puternic în acest moment, uite-te în urmă și observă cât de departe ai ajuns. Ești aici, chiar acum, viu și puternic mai mult decât realizezi. Și ai răbdare cu tine însuți.

Ce este iubirea de sine?

Iubirea de sine poate fi definită ca o apreciere a propriei valori sau virtuți. Aceasta include acceptarea ta exact așa cum ești, prioritizarea nevoilor tale, stabilirea unor limite sănătoase și iertarea de sine atunci când este nevoie. Să te tratezi pe tine cu bunătate și respect înseamnă să-ți iei timp pentru a avea grijă de bunăstarea ta generală. Să te onorezi pe tine însuți este primul pas într-o călătorie de-a lungul vieții care-ți aduce creștere personală și care te învață să gestionezi adversitatea.

Dragostea de sine poate fi o provocare, dar acordând prioritate practicii, vei începe să vezi rezultate, inclusiv o serie de beneficii pentru sănătate. Înseamnă să te pui pe tine și nevoile tale pe primul loc, iar asta include nevoia corpului tău de a se mișca.

De exemplu, alocarea unui timp pentru sală sau plimbarea în parc îți îmbunătățește gândirea, învățarea și capacitatea de a lua decizii raționale și poate reduce sentimentele de anxietate pe termen scurt. Pe termen lung, exercițiile fizice regulate duc la îmbunătățirea sănătății creierului, la gestionarea greutății și reduc riscul pentru anumite boli.

Un alt exemplu este să-ți setezi corect limitele în relații și să știi să spui „nu” atunci când simți că e prea mare presiune din exterior. Chiar dacă pare că ai putea pierde oameni prin această atitudine, de fapt, ce se întâmplă pe termen lung este că vei păstra lângă tine acele persoane care te respecte și te iubesc așa cum ești. Adică așa cum o faci și tu.

Practicarea iubirii de sine nu trebuie să însemne activități costisitoare. Important este să-ți acorzi atenție și să te îngrijești de nevoile tale.

Iată 8 sfaturi care să te ajute să practici iubirea de sine

1. Exersează recunoștința: concentrează-te pe ceea ce ești recunoscător în viața ta, inclusiv pe propriile calități și realizări.

2. Stabilește limite: învață să spui nu lucrurilor și oamenilor care îți consumă energia și nu se aliniază cu valorile tale.

3. Tratează-te cu bunătate și compasiune: vorbește cu tine la fel cum vorbești cu un prieten și evită autocritica.

4. Îngrijește-te de tine: fă activități care îți aduc bucurie și te ajută să te relaxezi, cum ar fi exercițiile fizice, cititul sau o baie caldă.

5. Înconjoară-te de pozitivitate: caută relații și medii care te susțin și te ajută să crești.

6. Fii atent, fii prezent în moment: acordă atenție momentului prezent și concentrează-te asupra gândurilor, sentimentelor și senzațiilor tale.

7. Stabilește obiective realizabile: concentrează-te pe creșterea și îmbunătățirea personală, mai degrabă decât pe perfecțiune.

8. Sărbătorește-ți victoriile: recunoaște-ți și asumă-ți succesele, indiferent cât de mari sau mici.

Cercetările sugerează că să ai grijă de tine te face mai empatic față de ceilalți. Cu alte cuvinte, empatia vine din arătarea compasiunii și răbdării, dar este greu să faci asta atunci când ai puțină empatie pentru tine însuți.

Când te tratezi cu bunătate, practica se extinde la modul în care îi tratezi pe ceilalți. Astfel, când exersezi iubirea de sine devii mai puțin reactiv emoțional. Multe practici de iubire de sine te învață cum să te calmezi în loc să reacționezi imediat la un factor de stres supărător.

Amintește-ți, iubirea de sine este o călătorie și necesită timp și răbdare pentru a se dezvolta. Fii răbdător cu tine și sărbătorește-ți progresul.

ȚI-A PLĂCUT ARTICOLUL?

Îți recomand alte trei articole:

Vrei să fii la curent cu articolele noi?

Vei primi până la maxim 2 articole pe lună! Citește privacy policy pentru detalii despre confidențialitatea datelor tale.

Coș0
Nu sunt produse în Coș
Continuă să cumperi
0