Am văzut zilele trecute o postare simpatică ce reda discuția dintre un instructor de dans și o cursantă care cerea o ședință particulară de dans. Pe scurt, cursanta a judecat instructorul pentru prețul pe care îl ia pe ședința de o oră și a spus că vrea doar o ședință, pentru că îi este suficient. Mai mult, avea model în prietena sa care, după două luni de cursuri, și-a deschis școală de dans și a început să predea.
Vezi vreo problemă în această discuție?
De ce am început cu această poveste?
Ideea că în 2-3 ședințe de terapie sau coaching putem să rezolvăm o situație ceva mai complexă este destul de improbabilă. Chiar dacă, cu o întrebare bine plasată a terapeutului, reușim să descoperim exact care este cauza tiparului pe care îl repetăm, tot rămâne cea mai importantă parte de parcurs: schimbarea.
Miercuri am postat ceva similar. Am să revin la ideea de acolo și să o dezvolt aici. Nu poți aștepta ca alții să facă schimbarea pentru tine. Nici un terapeut, guru, coach, nutritionist, antrenor de fitness sau specialist în domeniul în care cauți să faci o schimbare, nu poate să o facă pentru tine.
Am auzit multe povești și am văzut cu ochii mei oameni care se așteptă de la specialistul lor să producă schimbarea în ei. Știu că poate par dură sau rece sau spun un adevăr care nu ne place aici, dar singurii responsabili să facem schimbarea efectivă suntem chiar noi.
Nu am să vorbesc despre terapie, ci am să fac o altă paralelă.
Gândiți-vă la un nutritionist. El ne poate face planul, meniul zilnic, ne poate arăta cum să mâncăm, ne poate povesti despre calorii, carbohidrați, ne poate învăța cu privire la obieceiurile sănătoase pe care le putem avea pentru a obține silueta pe care ne-o dorim, dar nu va face următoarele lucruri:
- Nu va merge la cumpărături pentru noi;
- Nu va găti pentru noi;
- Nu va fi atent să ne respectăm programul;
- Nu ne va organiza programul astfel încât să mâncăm la ore fixe;
- Nu va sta să pândească în umbră, cât să ne oprească să mâncăm după o anumită oră.
Mă întreb acum, oare lucrurile acestea au sens pentru tine? Pentru că, dacă au, atunci îți cer doar să te gândești la procesul terapeutic la fel cum te gândești la situația cu nutriționistul – sau oricare alt specialist.
În calitate de terapeut, pot să te ajut să găsești sursa problemei tale. Pot să te ajut să o înțelegi, pot să îți ofer îndrumare, pot să îți dau alternative de abordare, pot să-ți dau chiar și instrumente pe care să le folosești. Ce nu pot să fac este să vin la tine în casă și să îți spun „uite, despre asta am vorbit deja și știi ce ai de făcut. Știu că deja te gândești să alegi calea obișnuită, dar nu o face, alege varianta convenită împreună!”.
Tu ești persoana responsabilă pentru implementarea tuturor lucrurilor discutate în terapie, astfel încât să poți produce schimbările pe care le cauți în viața ta.
Și asta mă aduce înapoi la începutul discuției pe care am pornit-o aici cu tine:
2 ședințe nu vor face minuni.
Știu, mi-ar plăcea să spun că pentru toate lucrurile cu care ne confruntăm, o discuție de o oră sau două pot fi suficiente. Chiar mi-aș dori să pot spune că îți trebuie doar o oră cu un specialist ca să-ți poți schimba radical viața în bine. Însă îmi place să fiu realistă și să nu îmbrac totul într-o iluzie frumoasă, atunci când vorbesc despre procesul terapeutic.
Primele întâlniri abia sunt de cunoaștere, abia începeți să construiți o conexiune. Uneori durează foarte puțin, alteori este nevoie de o perioadă mai lungă ca terapeutul să vă cunoască și vice versa, și mai ales să puteți să aveți încredere în acea persoană care, practic, este un străin căruia îi vorbiți despre viața voastră.
Procesul terapeutic este, din punctul meu de vedere, ceva extrem de intim și personal și gradul de profunzime diferă de la o situație la alta. Cu cât este mai profundă sau complexă experiența noastră interioară, cu atât poate necesita mai mult de 1-2 întâlniri ca să ne dăm seama cum poate fi abordată. Un episod de atac de panică se poate rezolva în câteva ședințe, dar pentru 6 ani de atacuri de panică s-ar putea să nu fie suficientă o întâlnire.
Așadar, dacă dai vina pe terapie în general sau pe omul la care ai mers că n-a făcut nimic pentru tine, poate îți faci curaj să-ți acorzi ceva mai mult timp. Da, și eu vreau să se rezolve lucrurile ieri, când vine vorba despre ce mă apasă pe suflet. Dar sunt realistă și știu că nu așa funcționează, de cele mai multe ori. Așa că, dă-i timp sufletului tău să se vindece și ție oferă-ți spațiul și timpul de care ai nevoie ca să te cunoști cu adevărat și să începi să produci schimbări palpabile în modul în care te simți, în modul în care decizi să acționezi, în modul în care îți trăiești viața.
ȚI-A PLĂCUT ARTICOLUL?
Îți recomand alte trei articole, care se completează frumos cu acesta.