fbpx

Comunicarea la locul de muncă – 7 sfaturi pentru a o îmbunătăți

Comunicarea la locul de muncă se poate îmbunătăți cu câteva elemente cheie. Asta poate îmbunătăți relațiile și productivitatea echipelor.

Ne petrecem primii ani din viață învățând să vorbim și tot restul vieții învățând să tăcem. Adevărul e că cele mai dureroase… adevăruri așa se spun, în glumă, pentru că realitatea e asta: comunicarea este o abilitatea ceva mai greu de stăpânit, dar foarte importantă. 

Comunicarea este fundația civilizației umane. Comunicăm ca să aflăm mai multe despre lumea din jurul nostru, comunicăm atunci când vrem să ne împărtășim gândurile și sentimentele cu ceilalți și comunicăm atunci când lucrăm împreună ca o echipă. Și totuși, de multe ori comunicarea la locul de muncă poate fi sursa unui conflict intern, când ar trebui să fie soluția. 

Trăim vremuri în care modelele de lucru la distanță și hibride cer reinventarea metodelor de comunicare și e un moment bun pentru a reconsidera abilitățile de comunicare la locul de muncă. 

Iată, așadar, 7 sfaturi pentru a îmbunătăți comunicarea la locul de muncă între membrii echipei și departamentele din companie. Sunt bune de știut și dacă ești managerul unei echipe, dar e la fel de important să fii conștient de ele și dacă ești membrul uneia: 

1. Stabilește canale de comunicare clare 

Asigură-te că există canale de comunicare bine definite și că toți membrii echipei și departamentele știu cum să le utilizeze. Alege metode eficiente, cum ar fi e-mailul, mesageria internă sau întâlnirile regulate. 

2. Comunică în mod deschis și transparent 

Încurajează membrii echipei și departamentele să comunice deschis și să-și exprime gândurile și întrebările. Asigură-te că informațiile sunt distribuite în mod transparent pentru a evita ambiguitățile și confuziile. 

3. Ascultă activ 

Învață să asculți cu atenție și să fii prezent atunci când colegii de echipă sau din alte departamente vorbesc. Acordă-le timp și spațiu pentru a-și exprima punctele de vedere și răspunde în mod adecvat. 

4. Dezvoltă empatia 

Încearcă să te pui în locul celuilalt și să înțelegi perspectivele și sentimentele colegilor. Aceasta te va ajuta să comunici mai eficient și să construiești relații mai bune. 

5. Fii conștient de limbajul nonverbal 

Comunicarea nu se limitează doar la cuvinte, ci include și limbajul nonverbal, cum ar fi expresia facială, tonul vocii și postura. Învață să citești și să interpretezi aceste semnale pentru a înțelege mai bine mesajele celorlalți și pentru a-ți adapta comunicarea în consecință. 

6. Folosește comunicarea asertivă și comunică limitele 

Comunicarea asertivă implică exprimarea ideilor și a nevoilor într-un mod clar, direct și respectuos. Învață să-ți exprimi opinia în mod deschis și să-ți stabilești limitele, fără a fi agresiv sau pasiv. 

7. Gestionează conflictele 

Conflictul poate apărea în orice mediu de lucru, dar modul în care este gestionat poate face diferența. Învață să comunici în mod constructiv în timpul conflictelor, să fii deschis la compromisuri și să cauți soluții câștigătoare pentru toți. 

Pentru fiecare dintre aceste puncte există soluții interne și externe. Poți alege să fii autodidact și să înveți pe cont propriu aceste abilități, cu mențiunea că acest proces presupune un mecanism de „trial & error” pe pielea ta. Sau poți alege să lucrezi cu specialiști.  

Un coach sau un trainer specializat pe dezvoltarea abilităților soft aduce valoare acestui proces de învățare prin experiența pe care deja a acumulat-o, te poate ghida spre soluțiile cele mai potrivite, are o privire de ansamblu obiectivă și are capacitatea să lucreze și cu membri echipelor, individual, dar și cu echipele ca un tot. Astfel, comunicarea între oameni și departamente se poate îmbunătăți simultan și mai rapid.  

ȚI-A PLĂCUT ARTICOLUL?

Îți recomand alte trei articole, care se completează frumos cu acesta.

Vrei să fii la curent cu articolele noi?

Vei primi până la maxim 2 articole pe lună! Citește privacy policy pentru detalii despre confidențialitatea datelor tale.

Coș0
Nu sunt produse în Coș
Continuă să cumperi
0