fbpx

Cum îmbunătățim comunicarea în cuplu?

Cum îmbunătățim comunicarea în cuplu? Cum să comunicăm eficient și să ne conectăm mai ușor cu partenerul nostru?

Învață limbajele iubirii

Gary Chapman a descris cinci tipuri de exprimare a iubirii în cartea sa din 1992, The Five Love Languages. El spune că există cinci limbaje principale, sau metode, în care oamenii preferă să dăruiască și să primească dragoste. Ele sunt: atingerea fizică, cuvintele de încurajare, oferirea de cadouri, servicii oferite și timp petrecut alături de cel drag.

Să înveți limbajul principal al iubirii partenerului tău și apoi să-i arăți afecțiunea în acest fel creează o legătură foarte puternică.

De exemplu, dacă limbajul partenerului tău e reprezentat de cuvinte de încurajare, să-i scrii un bilețel în care-i spui ce apreciezi la el sau să-i trimiți un mesaj sunt moduri excelente de a-i arăta dragostea.

Înțelege harta interioară a celuilalt

Harta fiecăruia dintre noi reprezintă modul în care percepem realitatea, felul în care ceea ce este în exterior ajunge în interiorul nostru prin anumite filtre.

Aceste filtre sunt reprezentate de mediul în care trăim, de credințele și valorile noastre conturate încă din copilărie, de deciziile și experiențele noastre, de educație și chiar de sex și religie. Toate acestea fac să fie atât de diferite felurile în care vedem ce este în jurul nostru.

Ca să poți înțelege harta celuilalt e nevoie, în primul rând să devii conștient de existența acestor diferențe de percepție. Apoi să fii dispus să asculți cu adevărat înainte să răspunzi și să fii curios de modul diferit în care partenerul percepe realitate.

Fii flexibil

Când intri în certuri sau conflicte cu partenerul tău, poate fi foarte important să-ți amintești să fii cât mai flexibil posibil, fără să afectezi principiile tale, desigur. Opiniile rigide sau credința că partenerul este incapabil de schimbare vă poate răni pe amândoi, însă dacă puteți ajunge la o rezoluție, lucrurile se pot rezolva fără suferință.

Crearea de momente mai pozitive cu partenerul tău te poate ajuta, de asemenea, să ajungi la o soluție atunci când apare un dezacord. Știi vorba americanilor – Let’s agree to disagree.

E o modalitate bună de a schimba atmosfera și perspectiva, iar faptul că nu sunteți de acord chiar tot timpul nu înseamnă că nu puteți să faceți compromisuri și totuși să aveți o relație sănătoasă și satisfăcătoare.

Ia în calcul terapia

Comunicarea poate fi dificilă, mai ales dacă nu ai avut modele de comunicare sănătoase în copilărie. Uneori poate fi de mare ajutor să apelezi la ajutorul unui specialist care să vă medieze și să vă îndrume în dezvoltarea unei comunicări mai bune.

Un terapeut poate fi un observator neutru și poate identifica modele care ar trebui corectate pentru ca amândoi să vă dezvoltați abilitățile de comunicare potrivite.

Mergi la un curs destinat comunicării în cuplu

Sunt foarte multe cursuri care oferă atât informațiile, cât și ghidajul necesar pentru a vă găsi modalitatea cea mai bună de comunicare. Fiind unul dintre aspectele importante, deprinderea artei de a comunica în cuplu este – sau ar fi bine să fie – o prioritate.

Unul dintre cursurile de acest fel le poți găsi și la mine. Primele 6 weekenduri din cursul de NLP Practitioner Somato-Integrativ din septembrie se adresează relațiilor, comunicării și creării unui plan concret de implementare și menținere a schimbărilor dorite. Găsești toate informațiile aici: NLP Practitioner S-I.

În concluzie, înainte de orice, amintiți-vă întotdeauna că sunteți împreună pentru că vă faceți unul pe altul să zâmbească. Problemele sunt obstacole care pot fi depășite și, deși este ușor să renunțați, adevărul este că acestea sunt momentele care vă vor defini relația.

Ascultați-va unul pe altul, descoperiți-vă unul altuia nevoile și împliniți-le. Dacă înțelegeți amândoi că dăruirea este secretul unei relații împlinite, veți dori cu adevărat să comunicați fiecare în limbajul specific pe care celălalt îl poate înțelege. Și asta va aduce armonie în relația voastră.

ȚI-A PLĂCUT ARTICOLUL?

Îți recomand alte trei articole, care se completează frumos cu acesta.

Vrei să fii la curent cu articolele noi?

Vei primi până la maxim 2 articole pe lună! Citește privacy policy pentru detalii despre confidențialitatea datelor tale.

Coș0
Nu sunt produse în Coș
Continuă să cumperi
0