fbpx

Rolul comunicării în relațiile sănătoase

Rolul comunicării în relațiile sănătoase determină în mod direct gradul de intimitate, stabilitate și siguranță trăit de parteneri.

Cu toții tânjim după conexiune, este în firea umană. O căutăm în familie și printre prieteni și când nu o facem, ne simțim izolați și neînțeleși. Iar asta ne face să lăsăm emoțiile negative să conducă la certuri sau, mai rău, să încetăm să mai comunicăm.

Comunicarea este una dintre cele mai importante abilități din viață.

Ea este în cele mai multe cazuri cheia pentru dezvoltarea și menținerea unor relații puternice, iar acest lucru este valabil atât în relațiile romantice, cât și în cele non-romantice și profesionale.

Pentru că nu putem citi gândurile, comunicarea ne ajută să știm ce gândește sau simte o altă persoană. Fără ea, încrederea, rezolvarea conflictelor și alte aspecte importante ale unei conexiuni devin dificile sau chiar imposibile.

De ce e atât de importantă, totuși, comunicarea?

Poate ajuta la minimizarea conflictului sau la o rezolvare mai rapidă

Dacă partenerul tău e deranjat de ceva, dar nu știi de ce anume, șansele să reușești să rezolvi tu situația sunt minime. În plus, cu cât sentimentele negative mocnesc nespuse sau nerezolvate, cu atât este mai probabil să apară resentimente.

În schimb, dacă sunteți obișnuiți să discutați deschis și sincer despre voastre, oricare ar fi ele, cel mai probabil că veți putea rezolva conflictele mai repede și veți evita aceste rezultate neplăcute.

Te poate ajuta să-ți cunoști partenerul la un nivel mai profund

Chiar dacă sunteți de mult timp în relație, lipsa unei comunicări adecvate poate duce la interpretarea greșită a comportamentelor. Dacă vă spuneți în mod frecvent gândurile și sentimentele și nu vă blocați în conflicte, cu siguranță fiecare dintre voi ajunge să înțeleagă mai bine în timp cine este cu adevărat celălalt și ce îl motivează. Puteți afla mai multe despre cum funcționează mintea partenerului/partenerei, care-i sunt nevoile și prioritățile și ce-i place sau nu.

Fără perspectiva asta v-ați putea atribui motivații sau caracteristici care nu sunt adevărate, iar rezultatul se manifestă în neînțelegeri și frustrare.

Vă ajută să construiți încredere între voi

Să comunicați deschis unul cu celălalt, mai ales în situații provocatoare poate fi o treabă dificilă, dar extrem de benefică. Cu cât tu și partenerul tău puteți face acest lucru cu succes, cu atât veți avea mai multă încredere unul în celălalt. Iar asta duce la o relație trainică în care știți amândoi că vă puteți baza unul pe altul în cele mai neașteptate contexte pe care vi le oferă viața, vă veți putea vedea ca parteneri egali. În felul ăsta, orice problemă apărută va fi o provocare de rezolvat împreună, nu ceva ce intervine între voi.

Poate susține relațiile la distanță

Lipsa de comunicare e, de obicei, factorul care subminează relațiile la distanță.  Fără comunicare partenerii încep să se simtă distanți și deconectați în timp.

De aceea, pentru cuplurile care sunt despărțite de distanțe mari e important să stabilească foarte clar cum și când își rezerva timp de petrecut împreună. Știința susține intenția exprimată clar și o planificare eficientă, chiar dacă sună rece și contraintuitiv mai ales în relațiile romantice, îmbunătățește relațiile la distanță.

ȚI-A PLĂCUT ARTICOLUL?

Îți recomand alte trei articole, care se completează frumos cu acesta.

Vrei să fii la curent cu articolele noi?

Vei primi până la maxim 2 articole pe lună! Citește privacy policy pentru detalii despre confidențialitatea datelor tale.

Coș0
Nu sunt produse în Coș
Continuă să cumperi
0