fbpx

Importanța comunității – construirea de conexiuni spirituale puternice

Importanța comunității este dată de construirea de conexiuni spirituale puternice.

Suntem ființe sociale, iar nevoia de a aparține este adânc înrădăcinată în natura noastră. De aceea, de la începuturile timpurilor, ne-am creat propriile comunități. Astăzi, comunități importante continuă să se formeze în jurul diferitelor interese comune – grupuri religioase sau spirituale, asociații profesionale, cartiere, grupuri de voluntari sau cluburi sportive.

De unde am pornit?

În articolul trecut am explorat importanța ritualurilor spirituale și-am făcut referire inclusiv la faptul că ideea de comunitate are foarte mare legătură cu această nevoie de apartenență la un grup sau o comunitate cu care ne putem identifica. Asta ne ajută să dezvoltăm un sentiment mai puternic de identitate personală și colectivă. De asemenea, poate da un impuls stimei noastre de sine și dorinței noastre de a înfrunta lumea și de a ne realiza visele.

Dar importanța comunității e chiar mai presus de aceste aspecte. Dacă ne uităm la ce se întâmplă atunci când nu avem o comunitate pe care o putem numi a noastră, observăm că sentimentul de deconectare față de ceilalți ne poate afecta profund percepția de sine și sănătatea emoțională. Până la urmă suntem, în mod inerent, ființe sociale.

Apartenența la o comunitate ne face să ne simțim în siguranță

Practic, a face parte dintr-o comunitate ne dă siguranță și sentimentul de conexiune, ne permite să creăm conexiuni stabile și sigure, care ne oferă stabilitate și confort emoțional. Toate astea duc la creșterea noastră ca individ, atât independent de sistemul din care fac parte – comunitatea -, cât și în cadrul ei. Să fim parte din comunitate poate însemna că, practic, creșterea ca individ, ca element în acest sistem impactează creșterea tuturor membrilor implicați în sistemele din care facem parte.

De exemplu, dacă eu fac terapie și-mi schimb comportamentul cu unul mai sănătos și armonios, ceilalți membri ai comunității se pot simți încurajați și inspirați să facă același lucru, sau ceva asemănător, care să-i ducă spre rezultatele bune pe care le văd la mine.

Într-o comunitate ne sprijinim reciproc procesele de creștere, căutăm și oferim ghidaj și îndrumare.

Înțeleptul grupului

Fiecare poate să fie, pe rând, înțeleptul grupului în domeniul lui, în aria lui de expertiză, nu doar profesională, ci și personală, pe subiectul pe care este el maestru. Într-o comunitate unele persoane au foarte multă experiență personală, altele au abilități crescute de a lucra cu propriile limitări și a le depăși, iar altele știu să-și gestioneze foarte bine banii și tot așa.  

Părinții grupului

În grupul din care facem parte putem găsi grija și atenția de care avem nevoie la cei care au înclinația de a fi „părinți” ai celor din jur. Chiar și în acest rol, fiecare poate fi, la un moment dat, persoana care să acorde atenție, grijă, îngrijire, sprijin, suport altcuiva, pentru că există preferințe naturale care ne fac receptivi față de unii oameni mai mult.

Copiii grupului

Găsim în comunitate și joaca și distracția adusă de cei care simt când e nevoie de destindere. Sunt acele persoane care spun: „Ok, hai să ne relaxăm, să ne descrețim frunțile, hai să ne detașăm, să ne bucurăm un pic de moment.” Rolul lor este unul foarte important pentru că ne aduc în prezent și atunci ne oferă momentele de răgaz pe care avem nevoie să ni le luăm din când în când.

Responsabilii grupului

Uneori avem tendința să ne culcăm pe o ureche și ori să ieșim din niște ritualuri care ne mențin o stare de sănătate bună – meditații, sport, alimentație, comportament, activități, etc. – și atunci comunitate vine și ne menține ori readuce pe drumul corect pentru noi. Evident, aici este important ca membrii din comunitate să ne împărtășească valorile și să avem obiective similare.

A fi împreună este o nevoie centrală pentru experiența noastră ca oameni – acel sentiment că facem parte din ceva mai mare ne poate ajuta să dăm sens vieții noastre. Găsirea altora cu aceleași valori, interese și viziuni asupra lumii ne face să realizăm că nu suntem singuri și ne face să ne simțim apreciați.

Cum se leagă toate astea de aspectul spiritual?

Creșterea indicelui de inteligență emoțională

Sentimentul de apartenență și de a face lucrurile împreună în comunitate crește inteligența emoțională. Drept urmare, comunitatea ne oferă un spațiu în care să ne creștem inteligența spirituală, dezvoltând ritualuri: fie practici religioase sau nu la care luăm parte, fie tabieturi pe care ni le formăm ori gesturi simbolice pe care le facem cu o anumită frecvență.

Stabilirea unor ritualuri sau obiceiuri benefice

Pot fi chiar rugăciuni sau meditații de grup care sunt mai puternice decât cele individuale pentru că toți membri au același scop și toată energia este canalizată în aceeași direcție. Nu e neapărat un ritual religios sau ezoteric, ci poate însemna că toți cei implicați își setează același obiectiv și lucrează susținut pentru a-l atinge. Dar, la fel de bine, pot fi meditații de contemplare care au ca scop să-și îmbunătățească cu toții viața pe un anumit aspect sau relațiile dintre ei, de exemplu.

Dezvoltarea abilităților de negociere și de rezolvare a conflictelor

E adevărat că există și provocări. Dezvoltarea legăturilor din comunitate cu alții care au opinii diferite poate fi una dintre ele, dar este și o oportunitate de a practica acceptarea, care nu înseamnă neapărat acord. Unul dintre principalele motive din spatele importanței comunității este că poate ajuta la combaterea sentimentelor de deznădejde și ne poate oferi certitudinea că suntem în siguranță fizic, emoțional și spiritual.

Această lecție valoroasă poate aduce liniște sufletească și ușurare. Mai ales că mai există o latură a acceptării: acceptarea de sine. Apartenența la comunitate ne ajută să acceptăm că uneori suntem puternici și alteori vulnerabili și că avem nevoie de sprijinul altora pentru a evita luptele emoționale inutile și durerea. Sentimentul de sprijin, dincolo de planul material pe care ni-l oferă comunitatea, se traduce și în ideea că și când nu suntem fizic acolo tot simțim că suntem susținuți și sprijiniți și încurajați.

Asumarea responsabilității (accountability)

Un lucru pe care îl cunoaștem o bună parte dintre noi este că, uneori, ne este dificil să mai continuăm sau să ne menținem un drum. Atâta timp cât schimbarea acestuia nu ne-ar aduce nimic benefic, este important să găsim resursele să continuăm.

Ce se întâmplă atunci când nu reușim să ne adunăm? Puterea comunității de a mă ridica, de a îmi menține moralul ridicat sau de a îmi veni în ajutor mă ajută la ceea ce englezii ar numi „accountability” – adică să mă „tragă de mânecă” atunci când deviez de la traseul pe care mi l-am setat și să-mi reamintească pentru ce am început, unde vreau să ajung și că este nevoie să îmi reiau activitățile care mă duc într-acolo.

În concluzie, comunitatea ne oferă simțul valorii personale, sentimentul de apartenență la ceva mai mare decât noi, ne aduce încredere în noi și în capacitățile noastre. Înseamnă un sistem de suport și siguranță și ne facilitează dezvoltarea inteligenței emoționale și spirituale prin toate interacțiunile care au loc între noi și membri acelor sisteme de referință din care facem parte.

Ți-a plăcut articolul?

Îți recomand alte trei articole, care se completează frumos cu acesta.

Vrei să fii la curent cu articolele noi?

Vei primi până la maxim 2 articole pe lună! Citește privacy policy pentru detalii despre confidențialitatea datelor tale.

Coș0
Nu sunt produse în Coș
Continuă să cumperi
0