fbpx

Nevoi și valori în relația de cuplu

Este important să înțelegem ce nevoi și valori avem în relația de cuplu. Atunci când vine vorba de relațiile pe care le avem, nevoile și valorile noastre, joacă un rol extrem de important.

Primul pas este să înțelegem de ce și cât contează să ne cunoaștem propriile nevoi, fie că-i nevoie de spațiu, de liniște, de a fi respectat, de a primi de la partener un anumit tip de reacție când îi împărtășesc ceva, etc.

Să pornim de la a clarifica ce sunt nevoile.

Nevoie înseamnă să ceri ceva pentru că este esențial. De exemplu, ai nevoie de hrană, apă și adăpost pentru supraviețuire. Dar, bineînțeles că nevoile nu au doar o dimensiune fizică, ci și una psihologică.

  • Nevoile fizice sunt, evident, legate de corpurile noastre. Mâncarea, apa și îmbrăcămintea sunt exemple bune.
  • Nevoile emoționale/spirituale sunt legate de trăirile psihologice și spirituale, cum ar fi iubirea și recunoașterea din partea celorlalți.

Ele definesc părți din noi, cine suntem noi, inclusiv părți din trecut, valori învățate, credințe, convingeri, modele ori lipsuri. Toate nevoile pornesc din cumulul experiențelor noastre din trecut și vin atât din zonele frumoase, cât și din cele mai puțin frumoase. 

Nevoile ne determină personalitatea.

Altfel spus, modul în care vrem să ni se răspundă și să trăim ca să ne putem simți bine în raport cu noi înșine și cu ceilalți. Asta determină și așteptările noastre și ceea ce sperăm să se întâmple, ce filme mentale ne creăm și dacă ajungem sau nu să fim dezamăgiți de ceea ce face partenerul.

Atâta timp cât ele ne sunt îndeplinite ne creează sentimentul că suntem în siguranță, văzuți, înțeleși, acceptați și iubiți. Dacă nu sunt îndeplinite ne simțim privați de toate astea.

Primul pas, foarte important, e ca eu să-mi cunosc aceste nevoi – să știu să mi le definesc, să le verbalizez, să le recunosc atunci când sunt încălcate sau îndeplinite, să știu să pun o etichetă pe ele ca să înțeleg ce simt. Pasul al doilea, la fel de important, este să le comunic partenerului într-un mod deschis, fără acuze.

Procesul pe care eu îl recomand este următorul:

1. Pornește de la relația ta cu tine: înțelege care sunt nevoile tale, părțile din personalitatea ta fie că vin din răni și bagajul trecutului, fie din experiențele frumoase, să le poți numi și recunoaște.

2. Din aceste nevoi, ca să te poți dezvolta, descoperă care-ți sunt valorile. De exemplu, dacă o bună parte din nevoie au legătură cu sentimentul de a fi respectat, e evident că respectul este o valoare pe care o consideri importantă.

3. După ce-ți descoperi valorile, e important să le pui într-o ierarhie corectă, iar la fiecare dintre ele să ramifici, să detaliezi ce înseamnă pentru tine, concret.

De exemplu, dacă vorbim de respect în continuare, îți definești ce presupune:

– atunci când împărtășești ceva să nu fii judecată, criticată, pusă la colț, batjocorită, invalidată

– ca oamenii să se țină de promisiuni și să onoreze ceea ce spui și să fie aliniați atât la nivel verbal, cât și comportamental, etc.

4. Abia când toate astea cum clare pentru tine, te duci în cuplu și le împărtășești și le discuți cu partenerul. Îi spui care sunt nevoile, de unde vin ele și de ce, cum te influențează ele în reacțiile și acțiunile tale.

În felul ăsta, faptul că ai nevoie de o oră de liniște când vii de la muncă, fără discuții și conectare, nu va fi înțeles ca lipsă de iubire față de partener, ci ca o nevoie ce vine din valorile pe care le-ați discutat deja.

Este parte din cheia succesului personal și în relații

Genul ăsta de cunoaștere între parteneri este una mult mai profundă și mai autentică. Orice cuplu care trece prin procesul ăsta își dezvoltă autocunoașterea, își consolidează relația pentru că dezvoltă empatia, compasiunea, încrederea, se creează un sentiment de siguranță.

Practic, îți creezi o relație armonioasă, pentru că o bună parte dintre certurile din cuplu au legătură tocmai cu diferențele de valori sau cu faptul că nu sunt cunoscute și nu sunt înțelese bine. Același lucru se întâmplă și la nivel de nevoi – dacă nu le cunoaștem, nu ne este clar de ce ne certăm. De asta, printre altele, e important să avem această discuție.

Dacă ești în căutarea unor soluții și unelte care să vă ajute să aduceți mai multă armonie, înțelege și compasiune în cuplu, te invit să citești despre prima parte a cursului de NLP Practitioner Somato-Integrativ din acest an, care va avea loc la Brașov.

ȚI-A PLĂCUT ARTICOLUL?

Îți recomand alte trei articole, care se completează frumos cu acesta.

Vrei să fii la curent cu articolele noi?

Vei primi până la maxim 2 articole pe lună! Citește privacy policy pentru detalii despre confidențialitatea datelor tale.

Coș0
Nu sunt produse în Coș
Continuă să cumperi
0