Pentru fiecare problemă există cel puțin o soluție este o credință pe care, dacă o adopți, îți va schimba viața în bine.
Facem împreună un exercițiu de imaginație? Gândește-te de câți ani există oameni pe pământ și încearcă să estimezi câți oameni s-au perindat pe el, în total, de la începuturi până azi.
Cu această imagine – sau cifră – în minte, gândește-te la o problemă cu care te confrunți și este stresantă pentru tine, una căreia ți se pare că nu-i găsești soluție.
Întrebarea mea pentru tine este: crezi că situația ta a mai dat bătăi de cap cuiva pe lumea asta în toată existența umanității?
Eu aș zice: cu siguranță! Și cred că de mai multe ori, chiar. Asta înseamnă mai multe posibile soluții.
Ce spun specialiștii?
Acest lucru a fost observat și de fondatorii NLP, care au considerat că ideea e suficient de importantă să fie inclusă în setul de principii de bază: pentru fiecare problemă există cel puțin o soluție.
E firesc să ne confruntăm cu probleme în viață, ele sunt rampa evoluției noastre. Dacă atitudinea noastră e cea potrivită, desigur.
Ce se întâmplă atunci când ne confruntăm cu situații problematice care generează stres?
Ei bine, atunci când creierul nostru e în stres puternic, secretă cortizol și alți hormoni ai stresului, ceea ce face aproape imposibilă găsirea unei soluții. O astfel de stare e percepută ca un pericol, astfel că prioritatea pentru creierul nostru devine să ne scoată din această amenințare, nu să ne dea soluții problemei în sine.
Creierul nu face diferența între realitate și imaginar, așadar dacă ne imaginăm că acea situație problematică din viață este un pericol, dar ea nu este, creierul nu știe asta. Va trata situația ca pe o realitate și încearcă să ne apere.
De aceea, sugestia mea este să privim problemele ca pe niște provocări. Să ne uităm la ele ca la niște puzzle-uri, mistere pe care să le tratăm cu curiozitate și o atitudine cât se poate de jucăușă. Asta ne ajută să ne relaxăm pentru a-i putea oferi creierului nostru șansa de a procesa în mod corect situația ca să ne livreze soluția pe care o căutăm.
Cum ar arăta asta, concret?
Atunci când îți vine să spui ”Asta e, nu mai am ce să fac, nu mai există nicio altă soluție”, ia o pauză de 10 minute, bea o cafea, un ceai, ascultă muzica preferată, cântă, dansează, fă orice știi că te relaxează și îți permite să te deconectezi. Apoi revino detașat și privește situația din nou dintr-un alt unghi.
Întoarce totul pe dos – la figurat și chiar la propriu. Ai mult mai multe șanse să vezi ce ți-a scăpat în primele o sută de dăți și să faci, astfel, lucrurile diferit decât le-ai făcut până acum.
Ce se întâmplă este că scoțând creierul de sub stresul pe care îl percepe, el va avea capacitatea de a se limpezi și a găsi o soluție într-un mod mult mai firesc, clar și rapid, pentru situația cu care te confrunți.
La cursul de NLP Practitioner Somato-Integrativ din toamnă vom putea înțelege mai profund principiile programării lingvistice. Intră pe pagina evenimentului pentru a afla mai multe despre subiectele pe care urmează să le abordăm.
Ți-a plăcut articolul?
Îți recomand alte trei articole, care se completează frumos cu acesta.