„Nu” un cuvânt atât de mic cu atât de multă putere. Conține o forță invizibilă care-l face să fie perceput ca excesiv de opresiv sau chiar ca un cuvânt jignitor.
Suntem adesea învățați că să spunem „nu” este un lucru negativ, că îi rănește pe cei din jurul nostru și ne face să pierdem oportunități noi și interesante. Nici nu-i de mirare că atât de mulți oameni se simt incomod să spună asta.
Dar adevărul este că atunci când spui „nu”, nu spui „te urăsc” și nu insulți pe cineva. Pur și simplu îți exerciți dreptul de a spune „nu”. Pentru că este un drept, nu un privilegiu.
Deci, de ce atât de mulți oameni au probleme în a spune altcuiva „nu”? Răspunsul nu constă în ceea ce este evident – nevoia de a fi pe plac –, ci mai degrabă în faptul că avem tendința de a pune obiectivele altora deasupra propriilor ținte. Incapacitatea noastră de a spune „nu” nu provine din faptul că vrem să-i liniștim și să-i facem pe ceilalți să se simtă confortabil. Este doar nedrept față de noi înșine și poate fi la fel de nedrept și față de cealaltă persoană.
Ce se întâmplă când ne găsim puterea de a spune „nu”?
Puterea de a spune „nu” se reduce, cu adevărat, la efectele pe care le are asupra creierului nostru. Când spunem „nu” mai des, schimbăm modul în care creierul nostru gândește și reacționează la situații, iar asta ne crește capacitatea de a lua decizii pentru noi înșine.
Efectul este extraordinar asupra sănătății noastre mintale, pentru că ne permite să ne prețuim mai mult pe noi înșine. De asemenea, ne ajută să ne stabilim prioritățile și chiar ne poate conduce către noi oportunități care nu ar fi fost realizabile dacă spunem „da”.
În același timp, ne permite să stabilim limite care, în tratamentul sănătății mintale, sunt esențiale. Să spunem „nu” ne ajută să dezvoltăm abilitățile necesare pentru stabilirea limitelor din timp.
Iată câteva idei pentru a găsi puterea de a spune „nu”:
- Să ne cunoaștem valorile și prioritățile.
Înțelegerea a ceea ce este cel mai important pentru noi ne poate ajuta să luăm decizii cu privire la modul în care să ne alocăm timpul și energia. Când primim o solicitare, e bine să ne întrebăm dacă aceasta se aliniază cu valorile și prioritățile noastre. Dacă nu, poate fi mai ușor să spunem „nu”.
- Să ne îngrijim de noi înșine.
A avea grijă de noi fizic, emoțional și mental ne poate oferi puterea și încrederea să spunem „nu”. Aceasta poate include activități precum exerciții fizice, meditație sau petrecerea timpului cu cei dragi.
- Să stabilim limite.
Cu alte cuvinte, să decidem ce suntem și ce nu suntem dispuși să facem și să comunicăm celorlalți aceste limite. Acest lucru ne poate ajuta să simțim că avem mai mult control asupra timpului nostru și că nu suntem copleșiți de solicitări.
- Să ne recadrăm gândirea.
În loc să-l privim pe „nu” ca pe un act negativ sau egoist, să încercăm să-l vedem ca pe o oportunitate de a avea grijă de noi înșine și de a ne prioritiza propriile nevoi.
- Să fim asertivi.
A spune „nu” în mod asertiv implică să ne exprimăm decizia într-o manieră clară și încrezătoare, fără a fi agresivi sau lipsiți de respect. E important să încercăm să evităm scuzele și pur și simplu să ne comunicăm cu respect și bunăvoință decizia.
Să ne amintim că a spune „nu” este o abilitate care poate fi dezvoltată prin practică. Cu cât o facem mai corect când e nevoie, cu atât va deveni mai ușor și ne vom simți mai confortabil.
Deci, hai să nu mai stăm pe gânduri. Să încercăm! S-ar putea să descoperim că ne împuternicește în moduri neașteptate.
ȚI-A PLĂCUT ARTICOLUL?
Îți recomand alte trei articole: