Nevoia este cel mai bun profesor și, de cele mai multe ori, împinși de la spate de o nevoie, cu toată rezistența noastră la schimbare, reușim să evoluăm.
Cam așa s-a întâmplat și în ultimii ani cu terapia online. Am fost reticenți, atât ca terapeuți, cât și ca beneficiari. Am cârâit că nu se poate fără întâlniri față în față.
Așa că hai să cădem de acord să vedem elefantul din cameră de care ne-am împiedicat până acum: terapia online nu funcționează, e mult prea impersonală, printr-un ecran și o legătură de internet nu poate facilita o conexiune bună pentru terapie.
Iar acum, hai să fim de acord și că nu suntem de acord (cu elefantul, desigur). Să „agree to disagree” cum ar zice amicii noștri americani.
De ce zic asta? Am câteva concluzii la care am ajuns din experiența ultimilor doi ani:
Terapia online este cât se poate de personală și intimă.
Evident, e necesar să îndeplinească minimul de condiții:
– să fie făcută prin apel video în care și terapeutul și clientul să aibă camerele pornite și un cadru clar
– conexiunea la net să fie bună pentru ca discuția să curgă normal, fără buruiaje de tipul „ce-ai spus?”, „nu te-am înțeles” etc, pentru că ele întrerup fluxul și conexiunea umană
– căștile ajută mult atât ca să se audă bine, cât și ca să concentreze discuția între cei doi (sau 3 pentru terapia de cuplu)
– un spațiu intim în care clientul să se simtă în siguranță să vorbească
Terapia online creează un spațiu sigur și protector
Sigur, căldura nu vine în acest caz din apropierea fizică, ci din capacitatea terapeutului și a clientului de a forma o conexiune la nivelul sufletului. Modul în care gestionează cele două persoane implicate formarea relației o face să fie una caldă, plăcută, sigură și de creștere.
Terapia online funcționează chiar foarte bine
În plan practic, în terapia online se poate face aproape tot ce se poate face și în cabinetul terapeutului. Da, unele aplicații practice pot fi o provocare sau nu pot fi realizate, însă sunt mereu alte căi prin care putem ajunge la rezultatul dorit.
Cum funcționează, până la urmă?
Primul pas este să alegi să începi – asta depinde 100% de tine. Apoi, să vezi ce tip de terapie ți se potrivește și care este specialistul care te poate ajuta. Despre asta am scris în articolul de aici.
Următorul pas este să-ți iei inima-n dinți și să suni să faci o programare. Vorba aia: un gând fără acțiune rămâne doar un vis, nu te va ajuta să-ți rezolvi situațiile.
Până acum totul e la fel ca la terapia în cabinet, nu? Și, dacă ne gândim bine, asta e cea mai importantă parte: decizia ta și punerea în aplicare. Fără ele nu putem vorbi de terapie.
După ce te-ai programat, te vezi cu specialistul ales pe platforma agreată împreună și porți o discuție, la fel cum ai discuta și în cabinetul lui, așa cum spuneam în prima parte.
Sunt dezavantaje în terapia online?
Sigur că da. Orice abordare, sub orice formă are așa ceva.
– semnalele corporale se citesc mai greu de către terapeut
– e necesar să îți creezi, ca beneficiar, un spațiu sigur, dacă nu îl ai deja
– pentru cei care deja stau mult pe ecrane și în casă poate fi obositor sau frustrant
– poate lipsi o parte din factorul intimitate dacă mai locuiesc cu cineva care este acasă în timpul ședinței
Sunt, în egală măsură, și avantaje:
– timp câștigat pentru că nu mai pleci de acasă, nu cauți taxi sau parcare, nu te întârzie traficul
– ai libertatea de a te îmbrăca foarte comod și lejer, ca acasă (evident, decent și respectând cealaltă persoană)
– poți fi gata cu două minute înainte de sesiune, nu trebuie să te pregătești cu o oră înainte să ajungi la cabinet
– există mai multă flexibilitate în program pentru posibile programări târzii sau de urgență
?Iar cel mai mare avantaj, din punctul meu de vedere: poți alege orice specialist vrei, de oriunde ar fi, fără efortul cheltuielilor și al timpului pentru a ajunge la persoana respectivă.
În încheiere o să mă întorc la început: nevoia ne învață, spuneam. Dar cum ar fi să nu așteptăm să ne învețe ea și să prevenim?
Terapia online are și atuul ăsta: decât să aștepți să poți avea timpul necesar să ajungi fizic, mai degrabă apelezi la online și rămâi conectat. Sau decât să amâni o sesiune în cabinet, mai bine alegi să faci una online, alternând cu sesiunea fizică. În felul ăsta nu pierzi sau amâni progresul.
Dacă vrei să vorbim despre un subiect anume (vezi aici câteva exemple de situații cu care am lucrat) programează-ți o ședință să vedem împreună care ar fi cea mai potrivită strategie pentru tine.
ȚI-A PLĂCUT ARTICOLUL?
Îți recomand alte trei articole, care se completează frumos cu acesta.